БПЛА в рослинництві: NDVI, візуальні, внесення добрив та інші карти

Споглядати за власними посівами з висоти сьогодні полюбляють всі прогресивні аграрії. Це є однією з задач, для яких на підприємствах використовують дрони.

Візіком,  maps API, дрон, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на superagronom.com.

Компанії, що надають послуги з використання дронів, щороку розширюють свій асортимент, пропонуючи аграріям все нові й нові рішення для покращення і спрощення їх роботи. Так само, сільгосппідприємства «обзаводяться» власними літаючими помічниками.

Сьогодні дрони використовують в першу чергу для моніторингу. Ідеться про спостереження за станом рослин на різних фазах їх розвитку. Це і

  • оцінка забур’яненості,
  • захворюваності та ураження шкідниками,
  • визначення забезпеченості рослин елементами живлення та водою.

Сюди ж можна віднести спостереження за станом ґрунту, тобто дані високоточних зйомок використовують для побудови ґрунтових карт, оцінки неоднорідності ґрунтового покриву за кількістю гумусу та забезпеченості елементами живлення, для моніторингу ґрунтових деградаційних процесів і загалом будь-яких процесів, що відбуваються на досліджуваній ділянці.

  • Обмір полів,
  • візуальні і NDVI мапи,
  • карти внесення добрив і ЗЗР,
  • безпосередньо внесення добрив і засобів захисту рослин, внесення трихограми,

— усе це та багато іншого здатні робити сьогодні безпілотники. Так, наприклад, якщо агроному в полі стане нудно обмірювати поля, можна й трохи розважитись, ганяючи дроном корів на пасовищі. Словом, функцій купа і з кожним днем стає все більше.

Так, в Нідерландах вже невеликі безпілотники полюють на шкідників, знищуючи їх власними пропелерами. Вони ж розпізнають і не чіпають корисних комах, таких як бджіл, сонечок та джмелів. А в Бельгії розробили спеціалізований дрон для підрахунку фруктів та ягід в саду та на плантації. Він допомагає виробникам сільгосппродукції точніше прогнозувати врожай. Ізраїль також не відстає, тут розробили літального автономного робота, що може самостійно збирати фрукти в садах вдень і вночі, без допомоги людини. І хоча з пшеницею ще такого «провертати» не навчились, хтозна, що розробники запропонують в майбутньому.

Чималу допомогу надають БПЛА агроному. Володіючи максимально детальною інформацією про поле, він здатен оптимізувати витрати насіннєвого матеріалу, ЗЗР, води, палива, робочої сили тощо. А також, швидко виправити помилки, як наприклад, недосів.

Читайте також:

2021-12-15 13:20:47