Найбільший архів УПА прив’язали до місцевості та карти

Найбільший зі всіх знайдених досі архівів Української повстанської армії, знайдений у трьох металевих бідонах, оприлюднили в Тернополі.

Візіком,  maps API, архів, УПА, карти,

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Укрінформ.

Архів УПА у трьох закопаних бідонах місцеві жителі випадково знайшли восени в одному із лісових урочищ неподалік джерела. Туди виїжджав із геодезистами, зробили прив’язку до місцевості та карти, відзняли ці місця. Наші фахівці майже два місяці скрупульозно відсортовували й описували виявлені у бідонах унікальні документи-свідчення повстанців. Серед знайденого були й особисті речі українських підпільників – вишиванка, фотоапарат, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, грошові документи-бофони, брошури, - розповів Філь.

За його словами, найбільш вражаючою була особлива знахідка – альбом з творами відомого українського художника-графіка, активного учасника збройного підпілля Ніла Хасевича. Він загинув навесні 1952 року – оточений у криївці підрозділами НКВС, підірвав себе гранатою.

В альбомі - понад 20 робіт, написаних як Нілом Хасевичем, так і його учнями, учасниками підпілля. Також серед важливих матеріалів архіву - звіти теренових осередків ОУН на Тернопільщині, Львівщині, Волині, Рівненщині, Житомирщині, - додав Філь.

Усе знайдене відтепер поповнить експозиції Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Довідково:

Як повідомляло агентство, це вже не перша подібна знахідка архівних документів УПА в бідонах, виявлених у Тернопільській області. Торік тут знайшли матеріали звітів підпілля Організації українських націоналістів, а також протоколи допитів та іншу ділову документацію 1945-1949 років, поміщену у бідон. Час від часу в Україні знаходять закопані документи структур визвольного руху — УПА та ОУН. Таким чином повстанці намагалися зберегти для наступних поколінь історію боротьби за незалежність. Документи консервували переважно в алюмінієвих молочних бідонах або металевих скриньках.

Читайте також:

2021-12-14 14:50:47