Держгеокадастр без відома громади віддав землю в оренду новим господарям

В одному з районів Дніпровщини місцеві фермери через бюрократичну тяганину залишилися без землі.

Візіком,  maps API, держеокадастр, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Куркуль.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Понад 20 га, на які люди не змогли оформити дозвільні документи та роками вели там господарство, Держгеокадастр без відома громади віддав в оренду новим господарям, повідомляють podrobnosti.ua.

Валентина Лукайчук входить до числа тих, у кого відібрали землю. Жінка ще у 2009 р. отримала наділ, але оформити його на себе досі не змогла.

Було сказано — підійдіть через місяць, підійдіть через два. Потім сказали — призупинено. Будемо чекати поки Верховна Рада вирішить, які дії із землею можна буде виконувати надалі. От і дочекалися — землю передали іншому власнику, — розповідає Валентина Лукайчук.

Світлана Дворецька, спеціаліст-землеупорядник Казначеївської сільради зазначає, що така ж ситуація в районі навіть із городами, які з «невідомих причин» раптово вийшли за межі населеного пункту, хоча це не так.

На публічний кадастровій карті вони за межами населеного пункту. Громада й селищна рада не розпоряджається ними, розпоряджається Держгеокадастр. Поки не йшла мова про продаж землі в нас проблем не було. Люди з 90-их років користуються земельними ділянками, — розповідає вона.

Голова Дніпропетровської обласної асоціації фермерів і землевласників Анатолій Гайворонський впевнений, що в людей забрали наділи саме через відкриття ринку землі.

Дивлячись на те, як у нас усе змінюється, як юристи працюють, щоби знайти якусь лазівку, щоб обійти законодавство, безумовно будуть підставні особи, які легалізують свої доходи й будуть скуповувати землю на перепродаж, — говорить Анатолій Гайворонський.

В асоціації фермерів кажуть, за останні кілька років, саме через спекулянтів та рейдерство понад 10 тис. фермерських господарств припинили своє існування.

Читайте також:

2021-04-21 12:46:29