3D-технології у будівництві прийдуть в Україну

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6383 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології)».

Візіком,  maps API, 3D, будівництво,

Про це повідомив у Facebook заступник директора департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на news.finance.ua.

Довідкво:

  • ВІМ-технології – це моделювання майбутніх будівель та споруд шляхом створення 3D-прототипів. Це дозволяє оцінити акумулятивний вплив всіх проєкторських рішень на кінцеві характеристики об’єкта. Наразі такі технології рідко використовуються в Україні, адже їх застосування не врегульоване.

Зареєстрований у парламенті законопроєкт передбачає цифровізацію всього «життєвого циклу» будівлі, в тому числі і її ліквідацію. Це дозволить закласти основи для подальшого застосування ВІМ-технологій та нового типу проєктування об’єктів – оцінки вартості за весь час експлуатації. Щоб забезпечити правові підстави для використання інформаційного моделювання, закон покладає повноваження щодо розробки відповідних підзаконних актів на Мінрегіон та Кабінет Міністрів України, – пояснив експерт

Тацій додав, що ухвалення цього законопроєкту буде фактично першим кроком у запровадженні ВІМ-технологій.

Адже для того, щоб вони використовувались, необхідно забезпечити готовність українського будівельного ринку. Йдеться не лише про розробку спеціалізованих норм, а і про створення відповідних програмних продуктів, цифровізацію великого обсягу інформації, навчання архітекторів, проєктувальників, інженерів тощо, – пояснив столичний чиновник.

Читайте також:

2021-12-17 14:35:24