Австралійські вчені обстежили кордони Зеландії – затопленого континенту

Австралійські вчені обстежили кордони Зеландії – затопленого континенту, на якому розташовані Нова Зеландія і територія Нової Каледонії в Південній частині Тихого океану.

Візіком,  maps API, Зеландія, карта,

Він відокремився від суперконтиненту Гондвана 79-83 мільйони років тому, повідомляє Live Science, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Sundries.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Дослідження показали, що розмір Зеландії становить 4,9 мільйона квадратних кілометрів – в шість разів більше Мадагаскару. Вчені працюють над створенням карти «загубленої землі» з 2017 року, і це вельми непросто, враховуючи, що вона на 94% прихована водою.

В рамках нового дослідження представники Університету Квінсленда (Австралія) зібрали дані про північно-західні околиці Зеландії, яка знаходиться на шельфі в морському парку Коралового моря. Вони вивчили в цілому 37 тисяч кілометрів.

Наша експедиція зібрала топографічні та магнітні дані морського дна, щоб краще зрозуміти, як утворилася вузька смуга між Тасмановим і Кораловим морями в районі западини Катона – вузького коридору між Австралією і Зеландією, – відзначили члени команди.

Область між Австралійською і Зеландською плитами дуже складна. Ймовірно, там затоплено декілька мікроконтинентів, вважають фахівці. Всі вони відкололися від основної плити під час розриву Гондвани й Австралії. Вони відрізняються від тонших і щільних навколишніх порід морського дна.

Проведене вченими картографування стало частиною більш масштабного проєкту з вивчення морського дна. Його мета – створення загальнодоступної всеосяжної карти океанського дна до 2030 року. Зараз, за словами дослідників, вивчено лише близько 10% підводних територій.

Члени експедиції збирали не тільки топографічні дані, але і дані про інтенсивність магнітного поля. Оскільки залишки континенту й океанська кора містять різну кількість мінералів, вони відрізняються різними магнітними сигнатурами. Аналізуючи їх, експерти зможуть відновити зруйновані фрагменти Гондвани.

Читайте також:

2021-03-29 11:42:43