Радіо Свобода показало моменти перших місяців вторгнення так, як їх відобразили супутники

Компанія Google у квітні оновила супутникові знімки у безкоштовній програмі Google Earth Pro, додавши до неї зроблені з космосу фотографії високої якості за березень-квітень минулого року. На них - розбомблені українські міста.

Візіком,  maps API, Google Earth Pro,

Радио Свобода показало найвідоміші моменти перших місяців вторгнення у тому вигляді, в якому їх відобразили супутники, передає Цензор.НЕТ.

Наприклад, аеродром "Антонов" у Київській області мав стати для російських військ свого роду "порталом": саме сюди Росія планувала висадити десант, який потім, як передбачалося, візьме під контроль Київ. Зробити цього їй не вдалося.

  • На супутникових знімках, зроблених за два тижні, 15 квітня 2022 року, добре видно жахливі руйнування на території аеродрому (включаючи ангар, в якому було знищено легендарний літак Ан-225 "Мрія"), окопи та укріплення, вириті російськими військовими, сліди артилерійських обстрілів.
  • Міст, що з'єднував міста Ірпінь та Буча з околицями Києва, був підірваний самими українськими військовими 25 березня - щоб завадити просуванню російських військ у бік української столиці. Попри це він ще довго залишався єдиною артерією, за якою люди з окупованих міст Київської області могли врятуватися від звірств російської армії.
  • Кинуті машини, вирви від артилерійських снарядів, що розірвалися - так міст через Ірпінь виглядає на супутникових знімках, зроблених 31 березня 2022 року, в останній день російської окупації Київської області.
  • Висадку десанту на головному аеродромі Києва, у Борисполі, вдалося запобігти меншою кров’ю. Супутникові знімки Google Earth за 28 лютого показують, що його злітно-посадкова смуга була перекрита розставленою на ній технікою.
  • Супутникові знімки аеродрому у Василькові, де базується 40-а бригада, показують, що українські льотчики, які протистояли переважаючим їхнім силам суперника, мали не лише відвагу, а й почуття гумору. Незабаром після початку війни за допомогою трафарету та фарби вони нанесли на злітно-посадкову смугу напис.
  • Буча стала не лише символом військових злочинів, скоєних російськими солдатами у перші місяці повномасштабної війни в Україні, а й краху "другої армії світу". Фотографії розбитої колони російських військ на Вокзальній вулиці у Бучі опублікували практично всі провідні світові ЗМІ.
  • Наразі від цієї купи знищених бронемашин не залишилося й сліду, а більшість будівель на вулиці відремонтовано. Для історії залишилися знімки на Google Earth, зроблені 16 березня 2022 року.
  • 24 лютого на Харків рушили колони Росгвардії (включаючи автозаки, що призначалися для затримання потенційних учасників протестів у місті), 1-ї танкової армії, 6-ї та 20-ї загальновійськових армій ЗС РФ. Кільком російським танкам вдалося прорватися майже до самого міста.
2023-05-10 13:05:56