Архітектори розробили концепцію "Одеси своїми руками"

Команда Stripe Architects, що об’єднала чотирьох архітекторів з України та Німеччини, проаналізувала основні проблеми Одеси та розробила концепцію «Одеса своїми руками».

Візіком,  maps API, Одеса, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на hmarochos.kiev.ua.

  • Вони пропонують кардинально змінити ставлення до забудови міста, створити здорову конкуренцію девелоперському підходу — завдяки зменшенню ділянок забудови і «колективного» будівництва. Архітектори вважають, що «гегемонія девелоперів перекрутила процес розвитку міста, де нові райони фактично є платформою для інвестицій, під час будівництва яких жодним чином не враховуються бажання та потреби міської спільноти».
  • Концепція створена на основі німецької моделі Baugruppe, що дає змогу городянам кооперуватися і зводити нерухомість самотужки. За словами одеського архітектора Максима Бадерного, квадратний метр такої нерухомості виходить дешевше, а сам будинок комфортабельніший і цікавіший, з погляду архітектури. На думку команди Stripe Architects, подібна система може працювати як для вільних міських площ, так і для реновації наявних «радянських» мікрорайонів і відновлення міст, які постраждали внаслідок війни.
  • Команда пропонує розбити Одесу на ділянки, що приблизно відповідають розмірам кварталів в історичному центрі. Елементом забудови мають стати парцелі (земельна ділянка, яку використовують як одиницю обліку при складанні земельних кадастрів), з яких складається квартал. Їхній невеликий розмір зробить доступним будівництво для більшої кількості людей. Тобто, по суті, це модульна система міста.

Команда впровадила принципи концепції на двох довільних ділянках в Одесі: занедбаній території заводу ЗОР, де збиралися побудувати спортивне містечко під Євробаскет-2015, і частину Черемушок, у районі площі Толбухіна. Згідно з розрахунками, за такої реконструкції спальних мікрорайонів щільність населення зросте. Проблему особистого автотранспорту автори концепції пропонують розв’язати завдяки змінам у транспортній мережі, якісному розвитку громадського та двоколісного транспорту.

2023-05-10 12:55:01