Дослідник картографував новий «підземний пояс» Лондона

Під Лондоном з’явилося ціле підземне місто. Між 2008 і 2019 роками було збудовано 7328 підвальних приміщень.

Візіком,  maps API, Лондон, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Лише протягом десяти років власники будинків у престижних кварталах Лондона збудували під землею понад сім тисяч розкішних підвалів. Це виявив професор Ньюкаслського університету Роджер Берроуз.

Елітний троглодитизм

Новий феномен він охрестив «елітним троглодитизмом» (троглодитами античні автори називали племена людей, які жили в печерах). Протягом століть підвали асоціювалися зі злиднями, й не лише в Європі. Варто згадати хоча б проблему житла у підвалах Сеула, про які розповідається в нашумілому фільмі «Паразити».

Натомість багатії намагалися навпаки «відірватися від землі», купуючи видові квартири на останніх поверхах хмарочосів і пересуваючись на гелікоптерах і приватних літаках. Однак ці видимі загалу ознаки великих статків нерідко стають об’єктом осуду, особливо на тлі кліматичних загроз, коли надмірне споживання нагадує про вплив на довкілля. Натомість підземним будівництвом достатньо похизуватися лише колу обраних.

І раптом виявилося, що під Лондоном з’явилося ціле підземне місто. Пік видачі дозволів на риття підвалів під житловими будинками припав на 2012-2015 роки. У період між 2008 і 2019 роками було збудовано 7328 таких підземель. Команда Берроуза порахувала, що загальна глибина цих підземних поверхів сягає 25 кілометрів, а вивезений об’єм ґрунту — майже 1,8 мільйона кубометрів.

На підвальних поверхах розміщують винні погреби, художні галереї, склади зброї, автомобільні паркінги, бари, кімнати для прислуги. Найпопулярніша функція таких приміщень — спортзал, їх облаштовують у кожному четвертому будівництві. Далі йдуть кінотеатри, які можна знайти в 11% підвалів. У мегапідвалах найчастіше зустрічаються басейни — у 83% випадків.

У деякі підземелля просто складно повірити. Ми, наприклад, виявили одне особливо велике, з двома басейнами і пляжем. Піщаним пляжем. Там у басейні машина, яка створює штучні хвилі, — розповів Берроуз Vox.

Він окреслює «підземний пояс» Лондона — елітні підвали скупчуються у конкретних кварталах, таких як Кенсінгтон і Челсі, де живуть заможні люди, від фронтмена Rolling Stones Міка Джаґґера до російського олігарха Романа Абрамовича.

Читайте також:

2021-12-23 13:49:05