Українська дослідниця створили карту “Українські місця в Берліні“

Українська дослідниця та активістка Олександра Бінерт, яка мешкає в Берліні, разом з науковою співробітницею факультету культури й науки Європейського Університету Віадріна Олесею Лазаренко створили карту “Українські місця в Берліні“.

Візіком,  maps API, Берлін, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Погляд.

Ця мапа про те, щоб заявити про себе в цьому берлінському різноманітті. Також ми хочемо показати, наскільки глибокі й тривалі німецько-українські відносини як на науковому, так і на культурному рівні, зауважила вона.

На карті позначено 39 місць, пов’язаних з Україною. Цей список є ще далеко не вичерпним – це лише вибірка історичних і актуальних сьогодні місць, пояснюють авторки мапи.

Як каже Бінерт, ідея зібрати українські місця в зручному форматі, з’явилася давно.:

Ще коли я приїхала в Берлін, мене дуже дивувало, що не бачу тут місць і слідів, які залишили українці, котрі переймалися Україною в Берліні. Були такі невеличкі оази, але їх було досить мало…

Створенню карти “Українські місця в Берліні” передувала кропітка робота, довелося підняти чимало архівних матеріалів, зазирнути в монографії, мемуари, щоденники, перечитати листування.

Таким чином вдалося, наприклад, дізнатись, де в Берліні з 1921 до 1923 року мешкав український письменник і драматург Володимир Винниченко. Саме в німецькій столиці письменник написав перший український науково-фантастичний роман “Сонячна машина”. Постановки його творів були популярні на сценах берлінських театрів у 1920-х роках.

Карта зібрала в собі ключові місця української культури в Берліні, а саме такі видатні пам’ятки, як кінотеатр “Арсенал” там де писався роман “Сонячна машина” і представництво УНР та “Будинок з тризубом”.

Читайте також:

2021-11-10 13:32:32