Супутникові знімки розповіли про виверження вулкана біля Тонга

Виверження вулкана біля Тонга: ударні хвилі двічі обігнули Землю, відгуки цунамі спостерігали українські полярники.

Цунамі може завдати довготривалих збитків кораловим рифам, зруйнувати берегову лінію і нашкодити рибальству.

Візіком,  maps API, Тонго, супутникові знімки,

Про це попереджають вчені, які вивчають супутникові знімки, цитує Al Jazeera, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на babel.ua.

На Королівство Тонга обрушилося цунамі через виверження підводного вулкану. Його зняли з космосуНа Королівство Тонга обрушилося цунамі через виверження підводного вулкану. Його зняли з космосу, виділяє діоксид сірки й оксид азоту — два гази, що при взаємодії з водою та киснем в атмосфері викликають кислотні дощі.

Вулканолог з Оклендського університету Шейн Кронін припускає, що найближчим часом навколо Тонги, імовірно, будуть кислотні дощі, що завдасть значної шкоди врожаю та може вплинути на основні продукти Тонги, такі як таро, кукурудза, банани й овочі.

Попіл, що досі падає, може пошкодити коралові рифи, які ще до виверження перебували під загрозою. Том Шилс, морський біолог з Університету Гуама, сказав: «Великі ділянки рифів у безпосередній близькості від удару [вулкану] Хунга-Тонга, імовірно, поховані та задушені великими відкладами вулканічного попелу».

За словами Шилса, під час виверження, подібного до суботнього, у воду потрапляє більше заліза, що може сприяти зростанню синьо-зелених водоростей і губок, які ще сильніше руйнують рифи.

Довідково:

  • Крім цього, за даними Геологічної служби Тонги, попіл в океані може завдати шкоди морському життю: прибережна морська вода, імовірно, забруднена токсичними вулканічними викидами, тому рибалки «повинні розуміти, що риба в цих водах отруєна».
  • Військові Нової Зеландії облетіли Тонгу і зробили знімки, на яких видно попіл на злітно-посадковій смузі аеропорту Нукуалофу.

Читайте також:

2022-01-18 14:13:27