"Січ-2-30": від сільського господарства до оборони

Вперше за останні 10 років в космос був запущений український супутник. Старт відбувся на мисі Канаверал (Флорида, США) та здійснювався компанією SpaceX.

Візіком,  maps API, Січ-2-30,

Супутник "Січ-2-30" вже передав перші знімки з космосу. В ефірі Українського радіо Андрій Колесник, колишній радник Космічного агентства України, розповів про майбутнє української космічної галузі.

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Суспільне.

Про супутник "Січ-2-30"

Супутник "Січ-2-30" рухається на висоті 525 кілометрів та пролітає з півночі на південь. Швидкість його обертів навколо Землі становить 95-100 хвилин, розповідає Андрій Колесник. Він стверджує, що запуск супутника дасть поштовх для розвитку космічних програм в Україні. Цей супутник не має у собі жодних російських запчастин, як раніше — їх замінили українськими та південнокорейськими аналогами.

Це наші очі на орбіті. Через те що у супутника середня просторова роздільність, а саме не більш як 7 метрів на піксель, Україна може його використовувати як оглядовий апарат, — каже Андрій Колесник.

Таке обладнання на орбіті, за словами колишнього радника Космічного агентства України, може стати корисним у різних сферах — від сільського господарства до оборони.

Ті інструменти, які є на його борту, майже ідеально підходять, щоб аграрії могли використовувати інформацію для посівів, збору урожаю чи для додавання добрив. Також супутник корисний для моніторингу стану водних і лісових ресурсів, — каже Колесник.

Наприклад, за допомогою даних з супутника можливо відстежувати незаконні вирубки лісів та оперативно передавати інформацію до лісових господарств. Крім цього, можливо спостерігати за корисними копалинами, зокрема бурштином. Чимало корисної інформації можуть отримати працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, зокрема щодо виникнення пожеж.

Щодо військового призначення, то це оглядовий апарат. Він може показати, що 3-4 дні тому на певній ділянки нічого не було, а тепер щось із військового табору на цій ділянці є, — каже Андрій Колесник.

Читайте також:

2022-01-18 13:32:21