Один оператор зможе керувати роєм зі 130 дронів

Безпілотні дрони вже давно використовуються у військових цілях, так само як і цілі їх рої. Цього разу інженери розробили систему, яка дасть можливість управляти таким роєм зі 130 апаратів усього одній людині.

Візіком,  maps API, дрони,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 24tv.ua.

Технологія з'явиться на озброєнні Пентагону вже найближчим часом. Учасники проєкту – військовий підрядник Raytheon і агентство DARPA.

Що відомо

  • У компанії повідомили про успішне тестування технології в різних міських умовах: на відкритій місцевості та у закритих об'єктах.
  • Розробка отримала назву OFFensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET).
  • Завдяки їй, оператор зможе керувати діями 130 дронів одночасно.
  • За твердженням розробників з Raytheon, наявне апаратне і програмне забезпечення дозволить виконувати цю роботу навіть оператору з мінімальною підготовкою.
  • Управління роєм безпілотників відбувається за допомогою VR-інтерфейсу, який дозволяє візуально контролювати кожен дрон окремо. Ще одна опція OFFSET – мовний інтерфейс, що дає можливість віддавати команди чинним БПЛА голосом.

Ключовим елементом програми є використання недорогого апаратного забезпечення. Без потужних обчислювальних можливостей, доступних на більших дорогих платформах.

Програмне забезпечення, судячи з усього автоматично визначає і шукає розв'язання проблем. OFFSET може самостійно призначити дрони з правильними можливостями відповідному набору завдань.

Прикладом використання розробки наводять спостереження за будівлею. Програма в цьому випадку враховує всі можливості й відправляє дрон у кожне потрібне місце. Після розгортання безпілотників їх співпраця дозволяє зрозуміти, які частини будівлі були вивчені й де є прогалини. Потім вони автономно вибирають, як заповнити ці прогалини.

Читайте також:

2022-01-18 13:46:00