Дрон з дефібрилятором врятував життя чоловіку у Швеції

У Швеції дрон Everdrone доставив дефібрилятор і допоміг урятувати життя 71-річного шведа із серцевим нападом.

Мультикоптер прибув раніше за швидку, а поруч виявився лікар, який відновив роботу серця за допомогою приладу.

Візіком,  maps API, дрон, Швеція, дефібрілятор,

Про це повідомила компанія Everdrone, яка розробила дрон, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Громадське.

Стався інцидент 9 грудня 2021 року у місті Тролльхеттан: чоловік чистив сніг біля свого будинку, йому стало зле й туди вилетів дрон, йдеться у повідомленні.

Повз проїздив лікар, який реанімував пацієнта завдяки непрямому масажу серця та штучному диханню та відновив роботу серця за допомогою приладу. Після цього чоловіка відвезли до лікарні. Наразі він повністю відновився і повернувся додому.

У Everdrone зазначають, що з моменту подання сигналу тривоги до доставки автоматичного зовнішнього дефібрилятора пройшло трохи більш як три хвилини.

У середньому після зупинки серця поза лікарнею виживають менше як 10% людей, а шанси залишитися живим щохвилини знижуються на 7-10%. Тому перша допомога та швидка доставка дефібрилятора в такій ситуації є критично важливими.

Дрони з дефібриляторами?

  • Доставку дефібриляторів за допомогою дрону у Швеції тестують уже кілька років. Наприклад, у 2017 році вчені з Каролінського інституту відправляли мультикоптер FlyPulse LifeDrone-AED у точки, де раніше справді були випадки зупинки серця.
  • У середньому дрон добирався туди за п'ять хвилин, розвиваючи швидкість до 75 кілометрів на годину.
  • А цього літа шведський дрон-дефібрилятор Everdrone змагався у швидкості прибуття на виклик із бригадою медиків. У 64% випадків мультикоптер випереджав машину швидкої допомоги. Зрештою, 9 грудня він зміг врятувати життя 71-річному чоловіку — у Everdrone кажуть, що таке сталося «вперше в історії медицини».

Читайте також:

2022-01-10 12:46:16