З лісовими пожежами боротимуться за допомогою супутникового моніторингу

Міністерство внутрішніх справ пропонує створити ситуаційний центр супутникового моніторингу та збільшити кількість протипожежних літаків.

Візіком,  maps API, пожежі, супутник, центр,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Укрінформ.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МВС, про це йшлося під час круглого столу в рамках форуму “Велике Будівництво: Авіація. Туризм”, який проходив сьогодні в міжнародному аеропорту “Бориспіль”.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський анонсував створення авіаційного європейського хабу, основна ідея якого – розширення можливостей у боротьбі з лісовими пожежами. Ми маємо не тільки протидіяти, а й прогнозувати виникнення таких надзвичайних ситуацій. Саме тому МВС пропонує створити ситуаційний центр супутникового моніторингу, який виявлятиме лісові пожежі на ранній стадії, робитиме термальні супутникові знімки та контролюватиме ситуацію не тільки в Україні, але й на території інших європейських держав (за їх зверненням), - заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Він зауважив, що важливим питанням залишається збільшення кількості протипожежних літаків.

Наразі в ДСНС є чотири літаки Ан 32п, які працюють в умовах високогір’я, злітають з необладнаних злітно-посадкових смуг та можуть нести 8 тонн води для пожежогасіння. Ми плануємо збільшити їх кількість до 2028 року, щоб мати можливість боротися з пожежами та допомагати іншим країнам. До кінця цього року очікуємо підписання контракту з ДП “Антонов” на придбання ще одного літака, - повідомив Гончаров.

Заступник голови ДСНС Руслан Білошицький зауважив, що Державна служба з надзвичайних ситуацій вже отримала шість вертольотів французького виробництва Н-225.

Загалом ДСНС має 20 одиниць авіаційної техніки - 7 літаків та 13 гелікоптерів. Посилили матеріально-технічну базу, зокрема відбудували ангари для збереження літальних апаратів, почали розбудовувати сервісний центр, який буде обслуговувати техніку не тільки служби, а й МВС в цілому, підготували 54 авіаційних спеціалістів, - сказав він.

Крім того, важливим проєктом залишається розвиток аеромедичної евакуації, який цього року започаткували МВС та МОЗ. За два роки вся карта України буде закрита пунктами базування гелікоптерів для аеромедичної евакуації та транспортування донорських біоматеріалів. розглядається питання використання не тільки вертольотів Airbus Helicopters Н-145, але й вітчизняних Мі-2 МСБ-1.

Начальник Управління авіації та поліції на воді Національної поліції Сергій Науменко поінформував, що з вересня цього року поліцейські гелікоптери Н-145 здійснили 65 вильотів для евакуації людей, які потребували медичної допомоги.

Тільки за сьогодні транспортовано дві особи з Київської та Львівської областей, які перебували в критичному стані. Наразі вертольоти чергують тільки у світловий день, наступного року ми включаємось в роботу 24/7, - зазначив він.

Довідково:

  • Як повідомляв Укрінформ, у листопаді Монастирський в Запоріжжі відвідав ПАТ “Мотор-Січ”, де ознайомився з потенціалом заводу у виробництві вертольотів для проєкту Єдиного аеромедичного простору.

Читайте також:

2021-11-26 13:07:30