Атлантичний осетр повертається до шведських вод після сторічної відсутності

Після століття відсутності вчені у червні розпочали десятирічний проєкт із реінтродукції атлантичного осетра до очищеної річки на заході країни.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: phys.org

Деталі:

Першим кроком стало випускання 100 молодих осетрів, привезених з ферми в Німеччині, у води річки Гете-Ельв.

"Бути людиною, яка має можливість повторно інтродукувати вид, що зник на національному рівні, - це дар", - розповів AFP біолог Дан Кальдерон, який придумав цю ідею.

"Це, мабуть, найкраще, що я зробив", - додав Кальдерон.

Проєкт під назвою "Storens återkomst" (Повернення осетра) очолює Шведська асоціація рибалок у співпраці з кількома університетами та Гетеборзьким музеєм природознавства.

Цей вид риб жив у річці до кінця 19 століття, але поступово зник через перевилов та забруднення.

Сьогодні річка стала значно чистішою, і умови знову підходять для осетра, який, за даними Гетеборзького університету, може сягати понад п'яти метрів завдовжки та важити більше 600 кілограмів.

Дослідники уважно вивчатимуть вплив реінтродукції на екосистему річки.

Осетрові харчуються на дні річки, що допомагає насичувати киснем відкладення на дні, тим самим приносячи користь дрібним організмам, які там живуть.

Великі осетри також можуть служити рибою-господарем для інших видів, таких як мінога морська.

"Сто особин не створюють популяції, але завдяки постійній роботі ми створимо сильну популяцію і продовжимо відновлювати річку та прибережну зону", - сказала Ягруд.

Подібно до лосося, атлантичний осетр, якого можна впізнати за гострим носом і безлускою шкірою, проводить перші кілька років свого життя у прісній воді.

Коли він стає достатньо великим, щоб переносити солоність, він мігрує в море на пошуки їжі, а потім повертається у прісну воду для нересту.

Але щоб мешканцю річки розмножитися, може знадобитися до 10 років.

Тому необхідно буде поступово реінтродукувати осетрів щороку протягом десятиліття, щоб вони могли утворити популяцію, здатну виживати без людської допомоги, пояснила Ягруд.

Європейська мережа

Для того, щоб зафіксувати характеристики річки та її придатність для виду, під водою розмістили гідроакустичні телеметричні приймачі, а деяких риб оснастили передавачами для відстеження їхніх переміщень.

"Такі приймачі є по всій Європі, у європейських водах, а також за кордоном", - сказала Ягруд.

"Це означає, що вони всі з'єднані в одній мережі спостереження, тобто якщо "моя" риба вирушить до Португалії, Іспанії, Франції чи Великобританії, європейська мережа спостереження повідомить мені, і я дізнаюся, що, о, моя риба, випущена в червні 2024 року, дісталася Італії", - продовжила вона.

Довідково:

18 червня на берегах Гете-Ельва зібралася юрба, щоб стати свідком історичного повернення.


  • #Швеція
  • #осетри
  • #шлях
2024-07-03 10:01:07