Дослідники розробили MoonIndex: відкрите програмне забезпечення для вивчення місячної поверхні

За допомогою MoonIndex вчені з університету Constructor та Національного інституту астрофізики Італії розробили відкрите програмне забезпечення, яке вперше надає науковцям безкоштовний інструмент для створення наукових продуктів з Moon Mineralogy Mapper (M3) для дослідження складу місячної поверхні.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: phys.org

Деталі:

Дослідження успішно опубліковано в спеціалізованому журналі Earth and Space Science.

"Спектральні індекси є ключовим продуктом для розуміння та картографування поверхонь планет", - сказав Хав'єр Едуардо Суарес Валенсія, аспірант університету Constructor та перший автор статті.

Кожна поверхня має особливий, індивідуальний малюнок відбиття, своєрідний спектральний відбиток. Він дає інформацію про наявність певних мінералів у гірських породах або про фізичні властивості поверхні. Наприклад, дослідникам вдалося ідентифікувати мінерали з групи оливіну та анортозиту.

Загалом вони змоделювали 39 індексів для дослідження місячної поверхні. M3 - це інфрачервоний спектрометр, який надав першу високоточну просторову та спектральну карту всієї місячної поверхні, що дозволяє визначити мінерали, з яких вона складається.

"MoonIndex - це надійний і універсальний інструмент для аналізу складу місячної поверхні", - говорить геолог Суарес-Валенсія. Природні ресурси Місяця можуть бути використані для майбутніх космічних місій. MoonIndex також корисний для визначення придатних місць посадки. Дослідники сподіваються, що безкоштовне програмне забезпечення з відкритим кодом, написане мовою програмування Python, сприятиме демократизації науки.

Довідково:

Поява MoonIndex дуже своєчасна. Цього року різні країни вже запустили або планують запустити місячні місії. Наприклад, готуючись до висадки на Місяць, космічне агентство США NASA планує запустити в листопаді місію Artemis 2, яка має вивести на орбіту Місяця кількох астронавтів.


  • #Місяць
  • #карта
  • #картографування
2024-07-03 10:08:20