Розроблено найточнішу карту всієї матерії у Всесвіті

Гігантські зусилля величезної міжнародної групи вчених щойно дали нам найточнішу карту всієї матерії у Всесвіті, отриману нині.

Візіком, API Visicom, космос, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nnews.com.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Об’єднавши дані двох великих досліджень, міжнародна співпраця виявила, де Всесвіт зберігає, а де не зберігає все своє сміття – не лише звичайну матерію, з якої складаються планети, зірки, пил, чорні діри , галактики, але й темну матерію, а також: таємнича невидима маса, яка створює більшу гравітацію, ніж може пояснити звичайна матерія.

Отримана карта, що показує, де речовина накопичувалася протягом 13,8 мільярда років існування Всесвіту, стане цінним довідником для вчених, які прагнуть зрозуміти, як розвивався Всесвіт.

Дійсно, результати вже показують, що речовина розподілена не зовсім так, як ми думали, що свідчить про те, що в поточній стандартній моделі космології може бути чогось не вистачає .

Згідно з сучасними моделями, у момент Великого вибуху вся матерія у Всесвіті була конденсована в сингулярність: єдина точка нескінченної щільності та надзвичайної температури, яка раптово вибухнула та викинула кварки, які швидко об’єдналися, щоб утворити суп із протонів, нейтронів і ядер. Атоми водню та гелію з’явилися на кілька сотень тисяч років пізніше, з них створено весь Всесвіт.

Те, як ці перші атоми поширювалися, охолоджувались, злипалися разом, утворювали зірки, каміння та пил, — це детективна робота, яка базується на тому, як виглядає Всесвіт навколо нас сьогодні. І одна з головних підказок, яку ми використали, полягає в тому, де зараз знаходиться вся матерія, тому що вчені можуть працювати у зворотному напрямку, щоб з’ясувати, як вона туди потрапила.

Але ми не можемо побачити все це. Насправді більшість матерії у Всесвіті – близько 75 відсотків – абсолютно невидимі для наших сучасних методів виявлення.

Ми виявили це лише опосередковано, оскільки воно створює сильніші гравітаційні поля, ніж це повинно бути, виходячи з кількості нормальної речовини. Це проявляється в таких явищах, як галактики, що обертаються швидше, ніж вони повинні, і невелика примха Всесвіту, яку ми називаємо гравітаційним лінзуванням .

Коли щось у Всесвіті має достатню масу – наприклад, скупчення з тисяч галактик – гравітаційне поле навколо нього стає достатньо сильним, щоб впливати на кривизну самого простору-часу.

Це означає, що будь-яке світло, яке проходить через цю область простору, робить це по викривленій траєкторії, що призводить до викривленого та збільшеного світла. Ці лінзи також міцніші, ніж вони повинні бути, якби їх створювала лише звичайна матерія.

Щоб скласти карту матерії у Всесвіті, дослідники порівняли дані гравітаційних лінз, зібрані двома різними дослідженнями – Dark Energy Survey , яке збирало дані в довжинах хвиль у ближньому ультрафіолетовому, видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах; і телескоп Південного полюса , який збирає дані про космічний мікрохвильовий фон , слабкі сліди радіації, що залишилися від Великого вибуху.

2023-02-02 13:19:18