«Детектор медіа» запустив NewsBoard з графіками і картами для візуалізації

NewsBoard — це новий проєкт «Детектора медіа», що дозволяє оцінити якість новин на українському телебаченні.

Інтерактивний інструмент дає змогу побачити, які теми найчастіше з’являються у вечірніх новинах, чи дотримуються телеканали журналістських стандартів, та хто з них робить матеріали на замовлення політиків, компаній та олігархів.

Візіком,  maps API, Детектор медыа, NewsBoard, карти,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на detector.media.

У NewsBoard зібрані дані аналізу випусків новин, які виходять у прайм-таймі телеканалів СТБ, ICTV, «Україна», «Інтер», «UA: Перший», «1+1», «112/Перший незалежний» і 5 каналу. Дані зібрані за останні три роки. Моніторинг проводиться на основі великої методології моніторингу телевізійних і радійних програм, розробленої визнаним експертом у цій сфері Ігорем Кулясом, та оновлюється щотижня, йдеться у повідомленні.

Візіком,  maps API, мапа реновацій

Також у NewsBoard застосовані елементи штучного інтелекту та машинного навчання, щоби глибше проаналізувати розшифровані тексти матеріалів головних випусків телевізійних новин, до прикладу, для визначення тональності згадок про політиків чи органи влади. «Детектор медіа» продовжує розвивати NewsBoard, адже працює над розширенням кількості параметрів та форматів візуалізації даних. Можливо, в майбутньому буде збільшена й кількість телеканалів у моніторинговій вибірці.

Крім того, графік 7 та 8 дозволяють визначити кількість матеріалів із різних регіонів України та тональність матеріалу щодо регіону.

Зокрема, у форматі карти можна побачити кількість матеріалів за місяць, присвячених подіям у певних регіонах. Може бути обрано кілька варіантів, якщо в сюжеті зібрані історії з різних регіонів. Матеріали, щодо яких неможливо визначити прив’язку до регіону, на візуалізації не показані.

Читайте також:

2022-01-17 13:45:44