Керівник проєкту "Карта руйнувань" розповів про розробку

В Україні створили мапу руйнувань, на якій відображатимуть будівлі, знищені чи пошкоджені російськими окупантами.

Візіком,  maps API, Карта руйнувань,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nrcu.gov.ua.

Онлайн-мапа фіксуватиме й зберігатиме інформацію про повністю або частково зруйновані об'єкти соціальної, транспортної та житлової інфраструктури внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

На сьогодні карта містить майже дві тисячі зруйнованих об’єктів.

В ефірі Українського радіо про створення мапи розповів Сергій Миткалик, голова правління громадської організації "Антикорупційний штаб", керівник проєкту "Карта руйнувань".

Наш проєкт спрямований на збір доказів про зруйновані об’єкти, щоб показати світові ті жахи, які здійснюються російськими ракетами. Мапа показує об’єкти соціальної інфраструктури ― школи, садочки, лікарні, житлові будинки, приватні садиби. Всюди, де влучили ракети. Онлайн-мапа спрямована на те, щоб ми збирали ці докази. Кожен охочий може зайти на мапу, двома кліками додати об’єкт, якщо його там немає. Ми безпосередньо цю інформацію передаємо до державних органів, а найголовніше ― показуємо всьому світові наслідки руйнувань. Потім кожен охочий через наш сайт може зайти на платформу United24, що ініційована президентом Зеленським, і задонейтити на відбудову країни. Ще одна важлива функція карти ― збір доказів тих жахіть, які чинить РФ, щоб потім їх використати для міжнародного кримінального суду. Аби покарати всіх причетних до руйнувань в Україні.

Як верифікується процес занесення об’єктів на карту

Просто заходите на мапу, там є контакти, на які можна надіслати інформацію. Або тиснете двома кліками на точці карти, там з’явиться додаткове вікно, де ви можете написати короткий опис: коли трапилась подія влучання, обов’язково фото "після", можна фото "до". Далі надіслати цю заявку і наші модератори переглянуть об’єкт, чи все коректно, можливо, додадуть інформацію і потім оприлюднять. Хочу наголосити, що карта містить 1840 зруйнованих об’єктів, хоча на сьогодні в Україні їх вже десятки тисяч. Зокрема понад 4 тисячі багатоквартирних будинків, 35 тисяч садиб, але ми на карті збираємо найбільш відомі об’єкти. Ми не публікуємо військові стратегічні об’єкти, карта є максимально безпечною, ми маємо відповідний лист від Збройних Сил України. Закликаю всіх долучатися і надсилати інформацію на сайт https://reukraine.shtab.net/. Наша мапа не є першим таким продуктом, вже існують схожі ресурси та сервіси. Ви можете подати свою інформацію, наприклад, через "Дію". Але наша карта має певну унікальність. По-перше, ви можете подати інформацію "до". Якщо ви зайдете на мапу, то зможете побачити первісний стан будівлі та стан будівлі після руйнування. По-друге, це наявність точних координат зруйнованих об’єктів. По-третє, це посилання на ЗМІ, де інформація про зруйнований об’єкт є відкритою і публічною. Спільними зусиллями ми хочемо залучити кошти на відбудову, багато міжнародних партнерів зацікавлені в цьому, а друге ― зібрати свідчення і покарати винних рашистів.

Чи активізувався процес додавання об’єктів після презентації проєкту

Наша громадська організація "Антикорупційний штаб" запустила вже дев’ятий діджитал-інструмент. Але такої уваги ще не було ― ми маємо 100 тисяч переглядів цієї мапи за два дні та близько тисячі пропозицій, які нам вносять користувачі. Це підтверджує, що українці мають єднання і згуртованість. Мапу наші аналітики почали збирати з перших днів війни, ще в березні, але не наважувалися публікувати її, щоб випадково не допомогти ворогу. Ми кооперуємося з іншими сервісами, приміром, з Міністерством інфраструктури України, з проєктом "Росія заплатить", який на сьогодні вже оцінив збитки від руйнувань у 100 млрд доларів, які ми будемо стягувати з рашистських заморожених активів. Я впевнений, що ми їх повернемо на відбудову України. Ми відкриті до кооперації з різними громадськими ініціативами, готові об’єднуватись і ділитися інформацією про злочини агресора.

Як заносять на мапу об’єкти з окупованих територій

Кількість об’єктів, позначених на карті, та реально зруйнованих ― це дуже велика різниця. Ми маємо десятки тисяч реально зруйнованих об’єктів. Звісно, люди з окупованих територій також можуть зайти, клікнути на мапу і запропонувати об’єкт. Ті люди, які надсилають інформацію про приватні садиби, звісно, розраховують на компенсацію. Для того, щоб одержати компенсацію, мало подати дані в "Дію" або зареєструвати заявку в ЦНАП, додати фото і документи, що підтверджують право власності на пошкоджений чи зруйнований об’єкт. Треба дочекатися часу оцінки та визначення шкоди. Цей процес буде довгий, але треба зачекати. І громадяни обов’язково отримають компенсації за пошкоджені об’єкти.

Про взаємодію із державою

Найперше ― ми обмінюємося інформацією. Ту інформацію, яку нам надають мешканці, ми передаємо державі. Є і зворотній зв’язок, коли держава нам пропонує дані, які ми можемо оприлюднити на нашій мапі. Друге ― ми збираємо кошти саме на державний казначейський рахунок, додаткових фондів ми не утворювали. Вже є пропозиції донорських організацій, які готові відновлювати той чи інший об’єкт, давати кошти. Але очікують зменшення фази активності на фронті, щоб запустити процес відбудови. У нас з державою спільна мета ― перемогти і відбудувати Україну. Не обов’язково, щоб об’єкт отримав після відбудови свій первісний стан, можливо, будуть ще сучасніші варіанти шкіл, садочків чи спортивних майданчиків.

Читайте також:

2022-06-29 12:46:55