У Кам’янці-Подільському буде перша на Поділлі електронна мапа дерев

Кам’янець-Подільський стане першим містом у Хмельницькій області, де буде створена електронна мапа зелених насаджень.

В спеціальній електронній системі буде зібрана інформація про кожне дерево в місті.

Візіком,  maps API, Кам’янець-Подільський, мапа дерев,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Суспільне. Новини.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Про це Суспільному розповів голова Кам’янець-Подільської міської територіальної громади Михайло Посітко.

Розробниками програми стали четверо ІТ-фахівців зі Львова. Один із них, Павло Голубець, розповів, що програма діє в кількох містах західної України.

Програма вже діє у Львові, Луцьку, Рівному та Чорткові. На мапі можна позначити дерева і зазначити багато параметрів цього дерева – рід, вид, стан дерева, які дії з ним треба зробити. Підходить сезон, весна-осінь – можна відфільтрувати всі дерева, яким необхідна санітарна обрізка, – зазначив Павло Голубець.

На прикладі міста Чортків Тернопільської області Павло Голубець продемонстрував принцип роботи програми.

Відкривається карта населеного пункту, білим маркером позначається місцезнаходження дерева. Далі заповнюються дані – рід, вид, селекція, стан дерева, вік, розміри стовбура та необхідні дії з ним. Проблема, яка може виникнути в ході роботи, це якщо карта застаріла, вона може не показувати новобудови в місті, біля яких ростуть дерева. Якщо ж новий мікрорайон – його на карті може взагалі не бути, – пояснив розробник програми.

Житель Кам’янця-Подільського Петро Ігнатів вважає, що така програма необхідна місту

Маючи зараз смартфони, це дуже зручно та пізнавально. Йдеш по місту, бачиш всі парки. Дуже це буде корисно для туристів, які приїжджають в наше місто. Вони можуть познайомитися з усіма пам’ятниками, деревами, які в нас посаджені в місті, – переконаний чоловік.

Електронна інвентаризація необхідна деревам, які є об’єктами природно-заповідного фонду, розповів головний природознавець Національного природного парку "Подільські Товтри" Дмитро Свиридюк. За його словами, таких в місті налічується 89.

Ця мапа досить зручна, на ній легко проаналізувати, де потрібно може аварійні дерева видалити. Потім скласти паспорт на кожен об’єкт, як його ефективніше доглядати. Гадаю, електронна мапа дерев приверне увагу дослідників з усієї країни, – поділився міркуваннями Дмитро Свиридюк.

Кандидат біологічних наук, орнітолог Мар’ян Тарасенко розповів, що ретельний контроль за деревами в Кам’янці-Подільському допоможе врегулювати ланцюг живлення в екосистемі міста. За його словами, у деяких видах дерев живуть птахи та тварини.

З позиції звичайної пересічної людини, якщо стоїть дуплисте старе дерево, то, здається, що воно хворе і його треба зрізати. Але старі дерева, зокрема, дупла, є місцем гніздування багатьох птахів – синиць, повзиків, дятлів. Окрім того, це місця проживання кажанів. На сьогодні всі кажани, які проживають на території України – це є червонокнижні види, - пояснив науковець.

Електронна мапа дерев спростить роботу комунальним службам, які доглядають за деревами, переконана радниця Кам’янець-Подільського міського голови з питань житлово-комунального господарства Вікторія Желіховська.

Коли починається сезон обрізки дерев, комунальне підприємство, яке відповідає за догляд зелених насаджень, може відфільтрувати їх за видом. Наприклад, клен гостролистий, віком від 20 до 40 років, потребує тільки формувальної обрізки. До проведення інвентаризації зелених насаджень залучатимуться як наші працівники комунальних підприємств, так і волонтери. Уже проводилася розмова зі студентами екологічного факультету Кам’янець-Подільського Національного університету імені Івана Огієнка, – розповіла радниця.

Голова Кам’янець-Подільської громади Михайло Посітко розповідає, попередні роки неправильний догляд за деревами викликав невдоволення жителів міста, тому електронна система має допомогти розв'язати цю проблему.

Обслуговування цієї мапи обходитиметься бюджету громади приблизно в 10 тисяч гривень на рік. Для реалізації проєкту, щоправда, потрібно буде ще виділити частину коштів, щоб ввести в базу усі зелені насадження, – розповів Михайло Посітко.

За його словами, зараз міська рада підписує угоду з розробниками програми. Інвентаризацію зелених насаджень проводитимуть не лише в Кам’янці-Подільському, але й на території громади.

Читайте також:

2021-03-31 14:55:59