Археологи знайшли "справді значущі" артефакти кам'яного віку на півночі Англії

Під час розкопок напередодні запланованого ремонту дороги на півночі Англії археологи виявили колекцію "справді значущих" артефактів кам'яного віку.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Розкопки проводяться вздовж автомагістралі A66, яка є головною транспортною артерією регіону, що з'єднує графства Північний Йоркшир і Камбрія. Вже було знайдено безліч останків, що охоплюють тисячоліття історії.

Знахідки включають доісторичне поселення, ймовірно, будівлю раннього середньовіччя та артефакти римської епохи. Наприкінці лютого National Highways, урядовий орган Великобританії, у співпраці з партнерством Oxford Cotswold Archaeology (OCA) оголосили про це в прес-релізі.

Тепер команда археологів повідомила Newsweek, що під час розкопок вони виявили яму з чотирма доісторичними знаряддями з кременю. Ці предмети належать до типу, який виготовляли та використовували по всій Європі в період верхнього палеоліту (третій і останній підрозділ палеоліту, або Стародавнього кам'яного віку), який охоплює останню частину останнього льодовикового періоду. За словами археологів, знаряддям може бути від 10 000 до 14 000 років.

Знахідки верхнього палеоліту

"Знахідки верхнього палеоліту є "справді значущими", враховуючи рідкісність знахідок цього періоду", - сказала Newsweek Марія Беллісімо, представник Oxford Archaeology (благодійної компанії, яка становить половину партнерства OCA з Cotswold Archaeology).

Давня історія

Частина A66 пролягає по давньоримській дорозі від Скотч-Корнера до Пенріта, хоча сама дорога має ще давнішу історію - її використовували близько 10 000 років.

"Шлях, яким йшла сучасна A66 через долину Іден і перевал Стейнмор, був стародавнім навіть тоді, коли римляни майже 2000 років тому оформили його своєю власною дорогою", - сказав у лютневому прес-релізі Стівен Роуленд, керівник проекту Oxford Cotswold Archaeology.

Мобільні спільноти мисливців-збирачів

Можливий вік нещодавно виявлених верхньопалеолітичних знахідок відносить їх до часу, коли місцеві умови виглядали б зовсім інакше, ніж зараз.

"Холодний клімат і природне середовище, схоже на тундру, суттєво відрізнялися б від сучасного, і, хоча їх у народі називають печерними людьми, цілком ймовірно, що невеликі громади вели досить мобільне існування, полюючи та шукаючи їжу", - Роуленд, Хелен Еванс - ще один керівник проекту розкопок - і експерт з кам'яних знарядь Ентоні Діксон сказали Newsweek.

Широкомасштабна культура

Насправді, ці люди, ймовірно, були частиною широкомасштабної культури, причому Британія була пов'язана з континентальною Європою через землюі, яка пізніше була заболочена, оскільки вода з танення льодовиків Льодовикового періоду утворила Північне море, вважають археологи.

Довідково:

Знахідки кременю разом із широким спектром знахідок пізніших періодів допомагають пролити світло на історію регіону. І в міру продовження роботи очікуються нові відкриття.


  • #археологія
  • #Англія
  • #карта
2024-04-24 11:53:22