Римський горщик з таємничими насінням: конопля?

Археологи знайшли на північному сході Англії римський горщик, який містить насіння, що, можливо, належать коноплі.

Візіком,  maps API, перейменування, карта,

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Горщик був виявлений під час розкопок на місці енергетичного об'єкта між природним заповідником Солтхольм і селом Коупен-Бьюлі в окрузі Стоктон-он-Тіс. Це місце зберігає залишки римського періоду Британії (43-410 н.е.), включаючи ознаки поселення та сільськогосподарської діяльності.

Розкопки, які проводила компанія Green Man Archaeology, відбулися під час карантину через COVID-19 у 2020-2021 роках, але лише зараз завершуються лабораторні роботи.

Серед найцікавіших знахідок - побитий і обпалений стакан, який, як виявилося, походить з долини річки Нене. Усередині посудини було знайдено кілька насінин, схожих на конопляні.

"Глиняні вироби зазвичай миють перед аналізом, але один з наших співробітників помітив щось незвичне в ґрунті, що заповнював цей горщик, і залишив його для дослідження", - розповів Newsweek Джон Велш з Green Man Archaeology.

Канабіс був відомий римлянам, і існує багато свідчень про його використання в медицині та промислових цілях, наприклад, для виготовлення мотузок.

Якщо насіння дійсно виявиться з рослини конопель, це може стати доказом можливого ритуального чи рекреаційного використання канабісу в римській Британії.

Однак наявність конопель ще не підтверджено. Наразі насіння досліджується в лабораторії.

Довідково:

Деталі:

Місце знахідки: Стоктон-он-Тіс, північний схід Англії Дата: Римський період Британії (43-410 н.е.) Знахідка: Римський горщик з насінням, можливо, конопель Значення: Можливий доказ використання конопель у римській Британії


  • #архелоогія
  • #карта
  • #Рим
2024-04-24 11:35:43