Найдавніша карта у світі? Фреска з зображенням виверження вулкана отримує нове підтвердження

Нове дослідження вулканічних порід дає підстави вважати, що зображення на стародавній фресці дійсно може бути виверженням вулкана.

Це підтверджує теорію про те, що ця фреска може бути найдавнішою відомою картою або пейзажною картиною.

Візіком,  maps API, перейменування, карта,

Джерело: npr.org

Деталі:

Фреску знайшли в Чатал-Хююку, великому неолітичному місті в центральній Туреччині, яке процвітало 9000 років тому. Це було одне з перших поселень, де люди перейшли від мисливства-збиральництва до сільського господарства. Тисячі людей жили там у глинобитних будинках, щільно розташованих один до одного.

У 1960-х роках британський археолог Джеймс Мелларт припустив, що одна фреска зображує виверження вулкана з двома вершинами, схожого на той, що лежить за 80 миль від поселення. На фресці вулкан нависає над видом на будинки поселення з висоти пташиного польоту, що нагадує план. Її часто називають найстарішою картою у світі.

"У підручниках з вулканології та картографії цю фреску завжди згадують у вступі як потенційно найдавнішу карту та зображення виверження вулкана", - каже Аксель Шмітт, геолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, який досліджує вулкани.

Однак у 2006 році археолог висловив скептичніше. Він стверджував, що це зображення насправді не є картою чи зображенням вулкана. Цятковане зображення "вулкана" схоже на малюнки зі шкури леопарда, які можна знайти в інших місцях. А "карта міста" може бути просто повторюваним абстрактним візерунком, подібним до тих, що прикрашають інші стіни.

Дослідження 1990-х років показало, що вулкан з двома вершинами не був джерелом обсидіану, який жителі міста використовували для виготовлення інструментів, хоча Мелларт припускав, що він мав для них символічне значення.

Шмітт визнає, що ми ніколи не дізнаємося, що мав на увазі художник фрески. "Ці люди, які жили в Чатал-Хююку 9000 років тому, дуже відрізнялися від нас", - каже він. "Небезпечно нав'язувати їм наші погляди та знання."

Але він знав, що може науково дослідити одну річ: якщо зображення справді є виверженням вулкана з двома вершинами, важливо знати, чи воно дійсно відбулося, коли люди жили на цьому місці.

Його команда зібрала зразки пемзи з вершини та схилах вулкана та використала два різних методи датування, щоб визначити, коли ці породи утворилися під час вибухового виверження. Виявилося, що виверження відбулося близько 9000 років тому, в той самий період, коли, ймовірно, була намальована фреска.

Довідково:

"Виверження сталося, коли люди жили в Чатал-Хююку", - каже Шмітт. "Я думаю, це безсумнівно."

Невизначеність вимірювань не дає чіткої відповіді, чи могла людина, яка намалювала фреску, бути свідком події, каже він. Але історії могли передаватися з покоління в покоління.

"Виверження вулканів - це вражаючі події", - каже Шмітт. "Можливо, люди знали, що гора - це вулкан, і це було частиною їхніх знань."


  • #археологія
  • #історія
  • #карта
2024-04-24 12:10:17