Активісти готують інтерактивну мапу полтавських дубів

Невдовзі активісти планують підготувати спеціальну інтерактивну мапу дубів області. Вона нині працює у тестовому режимі.

Візіком,  maps API, дуби, карта, Полтавщина,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Зміст.

Ця ідея з’явилася у Юрія Репала. Він постійно подорожує і областю і зустрічає на шляху вікові дуби. Тому вирішив зафіксувати інформацію про кожен з них.

Краєзнавець розповів, що у 2016 році вони членами їхньої організації почали влаштовувати тематичні велопокатеньки місцями, де ростуть найвизначніші дуби:

Під час велопокатеньок ти їдеш і бачиш цього могутнього велетня. Кожне таке дерево дійсно привертає увагу, а потім виявляється, що це пам'ятка природи і в Полтаві таких насправді чимало. Потрібно просто роздивлятися.

Доповненням до майбутньої інтерактивної карти стала знахідка інвентаризаційних записів про дуби Полтави. Їх розпочали вести ще з 1965 року.

Якось на одній з презентацій у Полтавському краєзнавчому музеї імені Кричевського Юрій Репало почув про довідник дослідника Степана Пащенка, який збирав відомості про вікові дуби Полтави.

Краєзнавця запросили в архів музею й там він зміг дослідити цю інформацію. У довіднику є відомості про майже 400 дубів Полтави. Юрій Репало відшукав всі ці дуби і прослідкував динаміку їхнього зростання. Виявилося, що в середньому за півстоліття дерево може збільшитися в об'ємі майже на пів метра.

Пащенко описував та міряв дерева. Він описував місце де вони зростали, вказував власника садиби. Крім того, науковець додавав цікавинки про кожне дерево. Наприклад, те, що господарі виростили його з жолудя, або писав, що це пізній петрівський дуб. Є також цікава розповідь про те, як одна жінка під час Другої світової війни не давала спиляти німцям дуб, який і нині знаходиться біля стадіону імені Бутовського. Зараз дереву майже 100 років. Я їх позначив їх на інтерактиній мапі.

Тепер, завдяки автору, у сучасному спеціальному довіднику можна буде знайти дуби, які мають обхват монад 400 м чи мають статус ботанічної пам'ятки місцевого значення та багато інших дубів.

Читайте також:

2021-10-13 14:49:35