Афганістан і карта археологічних пам'яток: що відбувається?

У вересні Live Science написав, що за допомогою супутникових знімків вдалося нанести на карту приблизно 25 тисяч археологічних пам'яток в Афганістані.

За словами Гіл Штейн з Чиказького університету, розграбування цих пам'яток — давня проблема Афганістану. Хоча, як стверджує Штейн, у нього немає доказів, що Талібан підтримує це.

Візіком,  maps API, Афганістан, археологія, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Суспільне.

У районах на півдні, які Талібан контролював протягом багатьох років, немає великомасштабних грабежів, які спостерігалися на територіях, контрольованих ІДІЛ у Сирії та Іраку, каже Штейн. На півночі Афганістану набагато більше археологічних пам'яток, ніж на півдні. Вивчивши недавні супутникові знімки північного Афганістану, Штейн побачив "пошкодження, пов'язані з боєм", але не нові випадки широкомасштабних грабежів.

Також у деяких ЗМІ з'явилася інформація, що таліби шукають знаменитий афганський скарб — "бактрійське золото". Це колекція з 21 145 артефактів, багато з них зроблено із золота, які були знайдені в могилах віком 2000 років під час розкопок місця під назвою Тіллі-Тепе в 1978 році. Артефакти виявила радянсько-афганська археологічна експедиція. Скарби зберігалися в Національному музеї Афганістану і були виставлені в президентському палаці. У ЗМІ говорилося про те, що їхнє справжнє місце розташування невідомо. Але китайське видання Global Times з посиланням на повідомлення афганського видання Tolo News пише, що міністерство культури Афганістану заявило про те, що бактрійське золото знайдене і в безпеці.

Читайте також:

2021-10-13 14:14:27