Запуск ракети Electron, компанії геопросторової розвідки BlackSky, перенесено

Запуск ракети Electron із двома супутниками дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) американської компанії геопросторової розвідки BlackSky, який планувався в четвер, перенесено у зв'язку з технічними проблемами.

Візіком,  maps API, Electron, BlackSky,

Про це повідомила компанія-розробник носія Rocket Lab, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Інтерфакс.

Ми скасували сьогоднішній запуск у зв'язку з нештатними показаннями наземного датчика. Наступна можливість для запуску буде не раніше ніж 16 листопада, - повідомила компанія.

Легка двоступенева ракета Electron із розгінним блоком Kick Stage мала стартувати з пускового майданчика компанії Rocket Lab на півострові Махія в Новій Зеландії.

Мінісупутники вагою близько 60 кг мають увійти до складу орбітального угруповання, яке, за даними BlackSky, до 2022 року повинне буде складатися з 16 космічних апаратів. Вони дозволяють отримувати оптичні зображення з роздільною здатністю в 50-90 см з висоти 420 км. З майбутнім запуском BlackSky матиме на орбіті вже дев'ять аналогічних супутників.

У рамках місії, що здобула назву Love At First Insight, компанія Rocket Lab планує приводнити перший ступінь носія за допомогою парашута в океані. Першу спробу було успішно здійснено в листопаді минулого року. Надалі перший ступінь передбачається ловити в повітрі за допомогою вертольота.

Ракета Electron здійснила свій перший політ 25 травня 2017 року. Майбутня місія стане 22-м польотом ракети, три з яких були невдалими.

Зокрема, 15 травня ракета Electron не змогла вивести на орбіту два супутники ДЗЗ компанії BlackSky, позаштатна ситуація сталася після запуску двигунів другого ступеня. Космічні апарати були втрачені.

Ракети компанії вже вивели на орбіту 105 космічних апаратів.

Довідково:

  • Ракета Electron аерокосмічної компанії Rocket Lab може виводити на низьку опорну орбіту до 250 кг вантажу. Вартість пуску ракети становить від $4,9 млн до $6,6 млн, що надзвичайно мало порівняно з вартістю виведення на орбіту вантажів за допомогою ракет середнього і важкого класів. Отже, Rocket Lab прагне здійснити революцію на ринку ракетно-космічних послуг.
  • 20 листопада минулого року, коли ракета Electron виводила на орбіту групу з 30 приватних американських, французьких і новозеландських дослідницьких мінісупутників, перший ступінь після відділення від носія здійснив за допомогою парашутної системи м'яку посадку в Тихому океані, де її підібрало рятувальне судно. Це дає змогу ще більше знизити вартість запусків. Отже, Rocket Lab, яка базується в Лонг-Біч (штат Каліфорнія), наслідувала приклад компанії SpaceX, яка активно використовує багаторазові перші ступені на своїх ракетах-носіях.

Читайте також:

2021-11-11 12:42:00