Вчені складуть карту розташування мільярдів галактик у Всесвіті

Аерокосмічне агентство NASA затвердило проєкт спектрофотометричної обсерваторії SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer) для вивчення історії розширення Всесвіту і формування галактик.

Візіком,  maps API, карта галактик,

Про це повідомляє Лабораторія реактивного руху NASA, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Espreso.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Науковці проєкту SPHEREx мають три основні цілі.

  • Перша - пошук доказів чогось, що могло статися менше мільярдної частки однієї мільярдної секунди після Великого вибуху.

За цей проміжок часу простір, можливо, швидко розширився у процесі, який вчені називають інфляцією. Таке раптове розширення мало б вплинути на розподіл речовини в космосі, і докази цього впливу існували б і сьогодні, - зазначають у NASA.

За допомогою SPHEREx вчені складуть карту розташування мільярдів галактик у Всесвіті відносно одна одної, шукаючи статистичні закономірності, спричинені інфляцією. Це може допомогти зрозуміти фізику, що спричинила розширення.

  • Друга ціль - вивчити історію формування галактик, починаючи з перших зірок, які утворилися після Великого вибуху, і до сучасних галактик.

SPHEREx зробить це, вивчаючи слабке мерехтіння від усіх галактик у Всесвіті. мерехтіння, через яке нічне небо не є ідеально темним, змінюється в космосі, оскільки галактики скупчуються разом. Створюючи багатоколірні карти, вчені SPHEREx можуть з'ясувати, як перші галактики починали утворювати зірки.

  • Третя ціль - пошук водяного льоду та заморожених органічних молекул - будівельних блоків життя на кшталт земного - навколо зірок у нашій галактиці за допомогою карти SPHEREx.

Вчені прагнуть з'ясувати, як часто матеріали, що підтримують життя (вода тощо), включаються у молоді планетарні системи. Це допоможе зрозуміти, наскільки поширеними в космосі є планетарні системи, схожі на нашу.

Відповідно до планів NASA, телескоп проєкту SPHEREx вперше у світі створить мапу спектрометрії всього неба у ближньому інфрачервоному діапазоні. Запустити телескоп SPHEREx планують між червнем 2024 року і квітнем 2025 року.

Читайте також:

2021-01-11 14:42:06