Де найбільше споживають м'яса і чому це проблема? (карта)

З 1960 року обсяги споживання м’яса у світі збільшилися всемеро.

Візіком,  maps API, мясо, карта

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Оскільки тваринництво є однією з головних причин кліматичної кризи, експерти закликають зменшувати частку м’ясних страв у раціоні.

Про це йдеться у виданні «М’ясний атлас 2021», повідомляє DW.

  • Так, до зростання глобального попиту на м’ясо призвели два чинники: збільшення населення світу та економічне зростання.
  • У 1960 році планету населяли три мільярди людей, і споживання м’яса тоді в середньому відповідало 23 кілограмам на людину щороку.
  • Вже у 2018 році, коли населення Землі виросло до 7,6 мільярда людей, а споживання м’яса зросло в сім разів – до 350 мільйонів тонн, що відповідає 46 кілограмам м’яса на людину впродовж року.

Як видно з карти, українці споживають порівняно небагато м’яса, у той час як серед європейських країн найвищий показник споживання м’яса на одну людину – в Іспанії. У світі найбільш м’ясна дієта у жителів США, Аргентини, Австралії та Нової Зеландії.

Експерти закликають до переосмислення харчових звичок, а саме до вживання меншої кількості м’яса та збільшення в раціоні частки продуктів рослинного походження.

Відмова від м’яса не обов’язково має бути повною – крім пескетаріанської (у раціоні лишається риба) та оволактовегетаріанської (у раціоні лишаються яйця й молочні продукти) дієт є й так звані флексітаріанські (гнучкі) практики, коли людина просто зменшує частку продуктів тваринного похоження в раціоні.

При складанні раціону здорового харчування науковці радять орієнтуватись на такі обсяги – 16 кілограмів м’яса та 33 кілограми молочних продуктів на одну людину на рік. Досвід Індії, а також багатьох африканських країн з їхньою традиційною кухнею свідчить, що таке обмеження є абсолютно можливим. Натомість у Північній і Південній Америці, а також у Європі м’яса споживається в сім разів більше.

Ось лише низка поблем, пов’язаних із надмірним споживанням м’яса: забруднення ґрунтових вод поряд із фермами; потреба у великих площах землі (71% орних земель у світі використовуються для вирощування корму для худоби); вирубування лісів під пасовища; використання небезпечних пестицидів тощо.

У світлі пандемії коронавірусу актуальними видаються й небезпеки поширенні нових інфекцій. Так, знищення лісів під пасовища позбавляє диких тварин ареалів існування, що змушує їх мігрувати ближче до місць проживання людей. А це, в свою чергу, полегшує передачу вірусів від тварини до людини й може призвести до нових пандемій. При цьому надмірне вживання антибіотиків у вирощуванні тварин призводять до появи резистентних бактерій.

Довідково:

«М’ясний атлас» – міжнародне видання, яке з 2013 року публікують німецьке екологічне товариство BUND у співпраці з французькою Le Monde diplomatique.

Читайте також:

2021-01-10 13:58:46