Карта оборонних церков, костелів, монастирів і синагог України

Різноманітні культові споруди здавна використовувались для оборони, принаймі з того моменту, коли вони стали "капітальними" однак їх перетворення на повноцінні "міні-замки" відбувалось поступово.

Візіком,  maps API, карта церков, синагог,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на блог Що подивитись - Україна.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

В давньоруський час, просто сам факт того, що церква була "великим кам'яним будинком" сам по собі робив її значним укріпленням. Наприклад, при штурмі Києва монголами у 1240-му році його оборонці як останню цитадель використовували Десятинну церкву. (якихось специфічних "оборонних елементів" храми цієї епохи не мають, тому на мапі їх нема), стверджує автор.

  • Пізніше (у 14-17ст.), з появою і розповсюдженням вогнепальної зброї, різноманітні сакральні споруди (церкви, костели, синагоги) стали все більш пристосовуватись конкретно під "захисну функцію", а деякі монастирі були захищені не гірше повноцінних замків.
  • У 18ст. порохова зброя (гармати) розвинулась вже настільки, що сенс укріплювати культові споруди поступово зникає, і надалі "оборонні елементи" у культових будовах виконували хіба декоративну роль.

Власне з картою-підбірко культових споруд, що зберегли (хоча б частково) свої оборонні ознаки до наших днів я пропоную вам ознайомитись, додав він.

Читайте також:

2021-02-24 14:31:21