Карти допомогли порахувати ратичних мешканців Хортиці

Традиційний зимовий облік ратичних тварин у південній та центральній частинах острова провели співробітники Національного заповідника «Хортиця» спільно з викладачами та студентами біологічного факультету Запорізького національного університету та представниками міського управління Держпродспоживслужби.

Візіком,  maps API, Хортиця, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Голос.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

  • Учасники виявили 13 оленів плямистих, 51 козулю та чотирьох диких кабанів.
  • А загальна чисельність ратичних тварин Хортиці перевищує ці показники, оскільки обліком було охоплено не всю територію острова.

Для досліджень обрали найбільш сприятливі дні, коли температура коливалась у межах мінус 15 градусів та випав сніг.

Коли випадає сніг, в морози і коли крижана кірка тварини стають менш рухливими. Збиваються в зграї та скупчуються у захищених від вітру місцях, де є корм. А молоді пари збираються в садах. Це більш локальна територія, ніж весь острів. І це дає можливість більш точно порахувати тварин, - розповів науковий співробітник заповідника Сергій Козодавов.

Учасників заходу поділили на групи та виділили території для досліджування. Також видали карти місцевості та фіксуючу техніку. Аби уникнути подвійної фіксації одних і тих самих тварин, обліковці стартували одночасно за всіма напрямками.

На лінії в 350-500 метрів розмежовуються люди. Визначаємо і віковий склад, і статевий та де розміщуються тварини, - зазначив професор, завідувач кафедри біології, мисливствознавства та іхтіології ЗНУ Валерій Домніч.

На думку фахівців, отримані дані, звичайно, відносні. Але вони дають змогу уявити чисельність цих тварин на території заповідника.

Читайте також:

2021-01-27 13:17:36