У Львові видадуть довідник-карту про сакральні об'єкти міста

30 грудня відбулась презентація-обговорення довідково-пізнавального видання «Львів сакральний: мапа релігійно-паломницьких осередків міста».

Візіком,  maps API, карта сакральних споруд

У студії Медіа-хабу «Твоє місто» також йшлося про релігійний туризм у регіоні, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на прес-службу Львівської обласної державної адміністрації.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

До розмови було запрошено фахівців з туризму та паломництва: науковців, представників духовенства, профільних управлінь Львівської міської ради та Львівської обласної державної адміністрації.

Якщо брати маршрути, які пропонують наші туристичні оператори, то 80 відсотків програми включають об’єкти культурної спадщини, - зазначила начальниця управління туризму і курортів облдержадміністрації Наталя Табака. - Львівщина є однією з найбагатших областей за історико-архітектурними пам’ятками, серед якихбагато церков та костелів. Оскільки ведеться активна популяризація відвідання об'єктів сакральної спадщини серед українців та іноземців, потрібно приділити увагу інформуванню туристів про місцеві звичаї, традиції та правила перебування в релігійних місцях. Слід при вході візуально зазначати, так звані табу аби і гості мали можливість ознайомитись із історією та архітектурою, і парафіянам не створювати дискомфорту. Така практика добре працює в європейському релігійному туризмі.

Львів в Україні за багатством сакральних об’єктів займає друге місце після Києва.

«У місті зараз є понад 110 храмів типової сакральної форми будови, є тимчасові каплиці є молитовні будинки, загалом близько 200 місць постійних богослужінь. Навіть якщо поглянути на офіційний логотип Львова, ми помітимо що на ньому зображено п’ять веж, з яких одна Ратуша і чотири різні храми. Це вже яскраво показує, чим місто багате. Храми, мабуть, формують ось цей головний силует Львова», - повідомив релігієзнавець та автор довідково-пізнавального видання «Львів сакральний: мапа релігійно-паломницьких осередків міста» Тарас Гринчишин.

Загальна концепція та робочий проєкт видання вже готові, проте з метою завчасного врахування можливих подальших зауважень під час презентації аналізували як його зміст, так і формат, уточнювали нюанси наповнення презентованого видання, а також обговорювали різноманітні нинішні та перспективні формати подачі інформації.

Карта, яку уклав релігієзнавець Тарас Гринчишин, є черговим етапом рамкового авторського проєкту «Львів сакральний», у рамках якого вже вийшло кілька видань. Перший атлас-довідник «Львів сакральний: релігійні об’єкти на мапі міста» було підготовано й видано у 2009 році за підтримки Львівської міської ради. Згодом дві тематичні карти, а саме: «Релігійні споруди Львова (ХІІІ – початок ХХІ ст.)» та «Динаміка релігійної мережі Львова (кінець XVIII – початок XXI ст.)» вийшли друком у складі академічного видання «Атлас українських історичних міст. Том 1: Львів», яке було визнано найкращим науковим виданням Форуму видавців 2014 року.

Оскільки наклад попередніх видань вже вичерпано, ГО «Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області» звернулася за підтримкою до Українського культурного фонду, а саме до програми «Культура в часи кризи: інституційна підтримка», щоб публічно запрезентувати новий інформаційний продукт.

Цього разу увагу було акцентовано на храмах в межах історичного ареалу Львова, центр якого внесено до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Під час зустрічі начальниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака висловила побажання, щоб схоже видання з’явилось із сакральними пам’ятками, що є в області.

Читайте також:

2021-01-05 11:36:05