Журналісти картографували маршрут судна, котре могло міг доставляти зброю окупантам

Lady R — корабель підсанкційної російської компанії "Трансморфлот" — потрапив у скандал із перевезенням зброї для ЗС РФ ще у грудні 2022 року.

Візіком,  maps API, Lady R, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Росія може використовувати щонайменше 16 вантажних кораблів "Трансморфлот", які й зараз, попри санкції, курсують по всьому світу і можуть перевозити зброю. Про це йдеться у матеріалі медіа "Бабель", опублікованому у вівторок, 16 травня.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія та її флот потрапили під санкції, тому вона змінила назву на МГ-Флот, а корабель Lady R продовжив перевозити вантажі та швартуватися у різних портах світу, — йдеться у матеріалі.

Lady R вже після прийнятих проти "Трансморфлоту" санкцій заходив у порти в Олександрії (Єгипет), Калькутті та Коті (Індія). Після таких рейсів корабель завжди повертався до порту, до якого він приписаний — до Новоросійська.

Журналістам також вдалося відстежити один з останніх маршрутів Lady R.

3 жовтня 2022 року корабель вирушив з Новоросійська до порту Ломе (Того, Африка). Після цього він пройшов Босфор і Дарданелли та зробив зупинку в Олександрії.

В останній день жовтня корабель Lady R зупинився в порту призначення Ломе у Того. Через кілька днів корабель попрямував до порту Дуала у Камеруні, де простояв з 18 по 23 листопада.

Звідти вирушив у напрямку Південно-Африканської Республіки. Третього грудня він прибув у район порту Кейптауна, але там не зупинився і пішов далі до мису Доброї Надії, де, порушуючи всі встановлені правила судноплавства, вимкнув маячок.

На початку грудня 2022 медіа The Telegraph написало про те, що ПАР може продавати Росії зброю для війни з Україною. А цей вантаж перевозить російський корабель Lady R.

Корабель помітили у порту поблизу Кейптауна. За словами очевидців, із якими журналісти ЗМІ поспілкувалися на правах анонімності, на борт судна підняли невідомий вантаж. Роботи велися переважно вночі, а територію навколо корабля охороняли озброєні люди.

За кілька днів після того, як Lady R помітили в акваторії ПАР, депутат від опозиційного Демократичного альянсу Кобус Маре звернувся з письмовим запитом до міністра оборони. Він вимагав від глави профільного міністерства пояснити підсанкційне судно в порту ПАР.

Така поведінка стурбувала місцевих жителів, оскільки судно перебуває під санкціями Сполучених Штатів та Європейського Союзу після вторгнення Росії до України, — йшлося у заяві депутата.

Дещо пізніше медіа WSJ опублікувало реакцію представників США на скандал з російським судном біля берегів ПАР. За інформацією журналістів, Вашингтон був стурбований "підтримкою", яку збройні сили ПАР надали судну Lady R — зокрема дозволивши йому відвідати військово-морську базу з відключеним транспондером.

Своєю чергою, міністр оборони ПАР Тенді Модісе дала публічну відповідь на цю статтю 9 січня 2023 року.

США чинять невиправданий тиск на африканські країни, які підтримують відносини з Росією, — прокоментувала політик ситуацію навколо Lady R.

Цю тему представники США та ПАР обговорили також на останніх зустрічах між представниками ПАР та США та досягли згоди, що слід дочекатися результатів розслідування, а американська розвідка надасть всю наявну інформацію.

2023-05-17 15:16:29