Журналісти картографували застоcування керованих авіабомб окупантами

Перший раз росіяни вдарили керованими авіабомбами по Україні 24 березня 2023 року.

А вже 30 березня речник Повітряних сил України Юрій Ігнат назвав їх новою загрозою. ТЕКСТИ багато місяців поспіль збирають дані про обстріли України – ми подивилися, наскільки часто РФ використовує саме керовані авіабомби (далі – КАБ) і куди вони прилітають.

Візіком,  maps API, авіабомби, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Тексти.

Після 24 березня окупанти продовжували скидати такі боєприпаси на

  • селища Сумщини,
  • а також прикордоння Чернігівщини,
  • правобережжя Херсонщини
  • та прифронтові населені пункти Запоріжжя.

За словами Юрія Ігната, на зберіганні в Росії міститься ще достатня кількість старих авіабомб ФАБ-500, які можна перетворити на керовані авіаційні снаряди. Для цього їм додають крила, які дозволяють бомбам летіти по інерції на 50 км, а також обладнують системами GPS-навігації для збільшення влучності. Таке оновлення бомби дозволяє літакам не заходити в зону враження української ППО.

Керовані авіабомби можна пробувати збивати, але це досить важко. Але бити КАБами по українських позиціях росіяни можуть лише в прифронтових зонах

Довідка:

КАБ – керовані авіабомби, наводяться на ціль за допомогою тепловізійної головки, лазерного підсвічування цілі або за даними супутників ГЛОНАСС. Така бомба може нести потужний заряд для пробиття бетонних перекриттів, масового ураження піхоти та техніки. Новітні модифікації КАБ-500С-Е рухаються по заданих координатах, зокрема по координатах, які вказує пілот літака незадовго до скидання.

За інформацією Повітряних сил, щодня росіяни запускають по українських територіях близько 20 керованих авіабомб. З нашої інфографіки видно, що кількість ударів КАБами не сягає цієї позначки. Ймовірно, не всі обстріли потрапляють у щоденні офіційні звіти. Інформацію про удари КАБами по населених пунктах ми знаходимо в повідомленнях від представників військових адміністрацій та місцевих ЗМІ в ті дні, коли Генштаб у своїх звітах говорить лише про “авіаудари”, не деталізуючи тип.

Обстріли КАБами завдають значних руйнувань цивільним об'єктам та інфраструктурі. А українські сили ППО наразі шукають способи для розв'язання цієї проблеми. Нижче – кілька фото, які ілюструють завдану шкоду.

Чимало військових експертів впевнені, що найкращий спосіб протидії КАБам – збиття літаків-носіїв СУ-35, а для цього Україні потрібні додаткові системи NASAMS та Patriot – але зона їхньої дії обмежена. Ці засоби можуть поціляти на відстані до 150 км. Системи ППО статичні, тому ворог збирає дані про місця їхнього розміщення для обходу небезпечних зон під час завдання авіаударів. Оптимальне рішення – передача українським військовим західних літаків, які будуть патрулювати певні території, стримувати ворожу авіацію подалі від українських кордонів та по можливості збивати російські літаки.

Ще союзники могли б завдати удару ракетами "Томагавк" по місцях базування ворожих бомбардувальників, але така опція зараз навіть не обговорюється

Як бачимо на мапі авіаударів, ворожа авіація зосереджується на запуску КАБів по прикордонню Сумщини та Чернігівщини, а також правобережжю Херсонщини та прифронтових локаціях на Запоріжжі. Водночас авіаційні обстріли снарядами інших типів припадають переважно на найгарячіші точки бойових зіткнень. Чому так відбувається? Думки з цього приводу висловлює на своєму телеграм-каналі військовий оглядач Костянтин Машовець:

Очевидно, росіяни намагаються чогось досягти цим методом. У даному контексті я б звернув увагу на те, у що конкретно вони намагаються поцілити. Я вважаю, що в цьому випадку вони виконують оперативну задачу, а саме – сковування сил та засобів ППО українських збройних сил на певних напрямках.

Машовець додає, що важливо відповісти на запитання – чи будуть наші сили ППО намагатись вражати носії керованих авіабомб в російському повітряному просторі, звідки він атакує КАБами наше прикордоння. «На мій погляд, цей момент явно не за горами», – каже військовий оглядач.

Експерт не помилився: 13 травня російську авіаційну групу з двох гелікоптерів Мі-8, літаків Су-34 та Су-35 збили над територією Російської Федерації поблизу кордону з Україною, загинуло 9 членів екіпажів. Офіційні особи ухиляються від прямої відповіді щодо участі ЗСУ у цьому повітряному бої, але більшість українських експертів сходяться на думці, що працювала наша ППО. Ця подія породжує оптимізм, оскільки російське командування остерігатиметься бомбити прифронтові території, аби не втратити вартісну техніку.

Утім, оптимізм досить стриманий – адже армія РФ попри обмеження має ще достатньо ресурсів і не раз демонструвала, що не спиниться ні перед чим у своєму прагненні вбивати українців.

2023-05-17 15:27:06