«Ліс у смартфоні» для незаконної вирубки не перешкода?

Одним з пріоритетів нового керівництва Держлісагентства стала боротьба з незаконними рубками.

Зокрема, Держлісагентством активно просувається впровадження електронного обліку деревини (ЕОД), а також сервісу «Ліс у смартфоні», що начебто має забезпечити прозорість та законність заготівлі деревини. Та чи дійсно це працює?

Візіком, API Visicom, ліс у смартфоні, незаконні рубки

Про це пише Єгор Гриник на сайті Української правозахисної групи., передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також:

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

За його словами, використовуючи сервіс «Ліс у смартфоні», можна побачити чимало цікавого. Ось, наприклад, суцільна рубка головного користування в Іванківському лісгоспі на Київщині. Обсяг заготівлі — 1276 метрів кубічних, площа — 3,2 гектари. Здавалося б, рубка законна, адже інформація про неї знаходиться на офіційному ресурсі. Насправді ж, ні.

Візіком, API Visicom, ліс у смартфоні, незаконні рубки

Незаконна рубка площею 3,2 га в Іванківському лісгоспіЗ кінця 2017 року в Україні діє Закон “Про оцінку впливу на довкілля”. Згідно з Законом, будь-яка рубка головного користування площею понад 1 гектар має спочатку пройти процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Як і інші лісгоспи Київської області, Іванківський лісгосп розпочав процедуру ОВД у середині 2019 року. Висновок з ОВД цей лісгосп отримав лише 11 лютого 2020 року. Відповідно, до цього дня лісгосп не мав права отримувати документи на проведення суцільних рубок площею понад 1 гектар. Проте вимоги законодавства київським лісівникам ні до чого. Тому Київське обласне управління лісового та мисливського господарство протягом 2019-20 років незаконно видає лісгоспам області лісорубні квитки, незважаючи на відсутність висновків з ОВД, а також на той факт, що матеріали лісовпорядкування по області були затверджені лише в липні 2019 року.

Незаконна рубка площею 2,7 га, Київський лісгоспЗгідно з «Лісом у смартфоні», за друге півріччя 2019 року — початок 2020 року лісгоспи Київщини отримали лісорубні квитки на проведення десятків рубок головного користування площею понад 1 га. Мова йде про сотні гектарів незаконно зрубаного лісу та десятки тисяч кубометрів нелегальної деревини. Однак на кожну з таких рубок є необхідні документи (хоч і видані незаконно), а уся деревина прочіпована та внесена до реєстрів.

На жаль, боротьба з незаконними рубкам, що їх проводять самі лісівники, залишається поза увагою Держлісагентства. Незважаючи на те, що саме такі рубки становлять найбільшу загрозу українським лісам. «Ліс у смартфоні» — непогана ініціатива. Однак боротьба з незаконними рубками потребує ще й серйозних реформ на всіх рівнях: усунення законодавчих прогалин, покращення роботи контролюючих органів тощо.

Українська природоохоронна група направила інформацію про виявлені на Київщині незаконні рубки до поліції, прокуратури та екоінспекції. Сподіваємося, що боротьба з незаконними рубками відбуватиметься не тільки на словах, а відповідальні за проведення таких рубок понесуть реальне покарання.

Читайте також:

2020-02-14 12:48:46