Facebook навчив штучний інтелект орієнтуватися без карти

Команда розробників з Facebook AI створила алгоритм глибокого навчання, який допомагає агенту орієнтуватися в незнайомій обстановці без використання карти.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, штучний інтелект

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хайтек +.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

У робота були тільки дані камери глибини, GPS і компаса, але це не завадило йому дістатися до мети по найкоротшому шляху в 99,9% випадків — без помилкових поворотів, дослідження місцевості і повернення в колишню точку, йдеться у повідомленні.

Навігація без карти — необхідна умова появи роботів наступного покоління: дронів-кур'єрів або помічників для дому та офісу. Найкращі з нинішніх — Spot і Atlas у Boston Dynamics або Digit у Agility Robotics — напхані сенсорами, що дозволяють їм добре тримати рівновагу і уникати зіткнень. Але залиш їх на незнайомій вулиці і попроси повернутися додому — і вони загубляться.

Хоча алгоритм Facebook поки не готовий для роботи поза приміщеннями, його висока ефективність дає розробникам надію, що незабаром він зможе зорієнтуватися і в міському середовищі.

Навчання агента тривало три дні всередині фотореалістичного віртуального простору AI Habitat, що імітує внутрішні приміщення будівлі з коридорами, кімнатами і меблями.

Агент зробив 2,5 млрд кроків — у людини це зайняло б 80 років, а тут навчання зайняло три дні. Це вкрай стислий термін, адже іншим алгоритмам потрібен місяць і більше.

Розробники не впевнені, що розуміють, як штучний інтелект вчиться орієнтуватися, але підозрюють, що він вловлює закономірності архітектурних особливостей приміщень. Зараз команда тестує алгоритм в реальних умовах за допомогою робота LoCoBot.

Читайте також:

2020-02-17 13:01:57