Cупутникові знімки показують, що тріщини в Ісландії випромінюють тепло

Виверження вулканічних тріщин в Ісландії, яке розпочалося 14 січня 2024 року, триває, але небезпека для мешканців міста Ґріндавік, розташованого поблизу тріщин, зменшується.

Джерело: nnews.com.ua

Деталі:

Лава, що витікала з однієї тріщини, поглинула кілька будинків. Сейсмічна активність знизилася, а рівень небезпеки знизився, хоча він все ще залишається високим.

Але Гріндавік все ще перебуває під загрозою руху розломів, витікання лави і виверження більшої кількості тріщин без попередження.

Нові супутникові знімки НАСА показують, що тріщини поблизу Гріндавіка все ще випромінюють значне тепло.

Дані карти були зібрані 16 січня 2024 року, через два дні після того, як дві тріщини відкрилися в страшенно близькій відстані від Гріндавіка.

Накладання даних карти на цифрову модель рельєфу місцевості показало, що перша тріщина від 14 січня виросла до майже 900 метрів у довжину, коли її перенаправили вздовж штучно створених бар’єрів, і друга, менша, яка прорвала периметр міста, – обидві являють собою фонтани лави, що вивергаються з пухирців.

Потоки лави від попереднього виверження в грудні 2023 року також все ще розпечені до червоного кольору.

Однак на карті не показані підземні інтрузії магми, які течуть у напрямку Гріндавіка, а також серія землетрусів, які змусили владу евакуювати місто в січні – вдруге за кілька місяців.

Довідково:

Виверження тріщин поблизу Гріндавіка у грудні 2023 року та січні 2024 року стали четвертим і п’ятим на півострові Рейк’янес за менш ніж три роки.


  • #Ісландія
  • #супутниковізнімки
  • #карта
2024-01-25 12:18:45