Мапа та прапор України відправлені на Місяць

8 січня 2024 року ракета «Вулкан Кентавр» від компанії «Об'єднаний стартовий альянс» успішно стартувала з бази космічних сил на мисі Канаверал в американському штаті Флорида до Місяця.

Джерело: kultura.rayon.in.ua

Деталі:

На борту ракети перебував посадковий місячний модуль Сапсан, який перевозить 20 різних корисних навантажень, включно з п'ятьма науковими інструментами NASA та вантажем україно-британської компанії Spacebit.

Серед вантажу Spacebit – меморіальна плита з металевою пластиною, на якій зображено карту України та прапор країни.

Посадка космічного апарату запланована на 23 лютого в південному полярному регіоні Місяця. У разі успіху місії, Сапсан стане першим американським космічним кораблем, який досягне поверхні Місяця з часів Аполлона-17 у 1972 році.

Разом з українською символікою на борту ракети також полетіли ДНК відомих людей. Зокрема, це проєкт Enterprise на верхньому ступені ракети. Це ДНК творця «Зоряного шляху» Джина Родденберрі та його дружини Маджел Барретт-Родденберрі, а також останки кількох акторів оригінального телесеріалу: Нішель Ніколс, Джеймса Дугана і Де Фореста Келлі.

На борту також летить ДНК деяких живих родичів цих людей, зокрема Рода Родденберрі, сина Джина і Маджел, та Венде Дуган, вдови Джеймса.

Довідково:

Цей запуск є символом солідарності з українським народом у час війни, а також продовженням традиції відправлення на Місяць символів людства.


  • #Україна
  • #місяць
  • #карта
2024-01-25 12:09:12