Історичні пам’ятки є у 401 населеному пункті України: 30% у аварійному стані

30% пам’яток в Україні перебувають в аварійному стані, заявила заступниця міністра культури Світлана Фоменко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. «Культура. Медіа. Туризм».

Візіком,  maps API, Історичні пам’ятки,

Про повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на The Village.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

У нас сьогодні 30% пам’яток перебувають фактично в аварійному стані. Це, як правило, фортифікаційні замкові палаци й комплекси. Але частково проблема ще й у тому, що немає власників таких пам’яток, – каже Фоменко.

За її словами, на сьогодні існує 10 основних критеріїв загрози пам’яткам, серед яких некоректно організований будівельний бізнес і розвиток інфраструктури.

Щоб врятувати пам’ятки, у Верховній Раді зареєстрували три законопроєкти щодо охорони культурної спадщини, зокрема стосовно посилення відповідальності за самочинне будівництво.

Максимальний штраф за руйнацію пам’ятки й незаконне будівництво – 170 тисяч гривень. Якщо ми говоримо про історичний центр, де зводяться новітній хмарочос, ТРЦ чи інший монстроподібний масштабний проєкт, то навіть смішно про ці гроші говорити. І, як правило, усі приписи та розпорядження про застосування штрафних санкцій ще й оскаржуються в судах, які можуть ухвалювати рішення, підміняючи функції органів охорони спадщини. Тому перші наші зміни – у кримінальний, в адміністративний кодекси щодо посилення відповідальності за самочинне будівництво, – каже Фоменко.

Вона підкреслила, що зараз історичні пам’ятки є у 401 населеному пункті України, але для охорони багатьох із них навіть не розроблені історичні ареали.

Читайте також:

2021-03-12 13:51:40