Технології точного землеробства на основі карт допоможуть у боротьбі зі змінами клімату

Цілковитий контроль над процесом вирощування культур здатний принести високий показник урожайності навіть в посушливих умовах, які прийшли і до України.

Точне землеробство дозволяє аграріям зберегти вологу, внести корективи в технологію вирощування в найпотрібніший момент, правильно розрахувати обсяги необхідних добрив та ЗЗР (локалізація), будувати карти на посів і т.д.

Візіком,  maps API, точне землеробство,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на SuperAgronom.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

До старту курсу «Чітке ТЗ» освітньої платформи Культиварій, Kurkul.com поспілкувався з одним із спікерів проєкту — керівником господарства «Флора А.А.» Андрієм Капріцею. З нового курсу аграрії можуть дізнатися, як прокачати та вивести господарство на новий рівень завдяки точному землеробству.

Ні для кого не буде новиною, що наш клімат змінюється, і на жаль, не на краще для аграріїв. Кліматичні зони зміщуються, з’являються нові зони ризикованого землеробства. І саме нові технології та підходи до господарювання допоможуть нам у боротьбі з цими змінами. Завдяки точному землеробству ви можете впровадити strip-till чи no-till і зберегти вологу, можете керувати нормою висіву, зменшувати її просто на ходу, правильно будувати карти на посів та внесення добрив тощо. Тому, відповідь на запитання дуже проста насправді — технології точного землеробства можуть стати одним з ваших найкращих помічників у боротьбі зі змінами клімату, — розповів пан Андрій.

За його словами, якщо аграрій планує почати перебудовувати своє господарство відповідно до новітніх технологій, правильним кроком буде розпочати з автопілота, що дозволить максимально зекономити ресурси та продуктивно використовувати площу поля. Далі варто впровадити точний сигнал РТК, що забезпечить чіткі канали агрооперацій, усунувши проблеми з клинами та пересівами. Після йде диференційований посів, внесення добрив, тощо.

З тим, що інвестиції вкладені в точне землеробство неодмінно повернуться, думаю ніхто сперечатися не буде. А от період окупності залежить від земельного банку. Але якщо ми говоримо про автопілоти, тут інвестиції ви повернете вже у перший рік використання, навіть на площі у 400 га. А от диференційований посів, який потребує налаштування усіх ланок, доведеться «відпрацьовувати» значно довше на невеликій площі — це може бути і 3, і 4 роки. Якщо ж зембанк великий, то й диференційований посів можна окупити за рік, — підкреслив керівник господарства «Флора А.А.».

Загалом же він рекомендує всім рухатися в сторону точного землеробства поступово та системно. За один рік «повний фарш» точних технологій в господарстві запустити досить складно. Йдеться навіть не про фінанси, яких у декого, можливо, і вистачить на будь-що й одразу. Справа в знаннях, в часі, необхідному для того, щоб вивчити усі ці технології та навчитися їх правильно застосовувати.

Читайте також:

2021-03-12 13:23:08