Роль ГІС та нових технологій у розкритті та попередженні злочинів

Нові, засновані на принципах геолокації технології здатні підвищити продуктивність роботи правоохоронних органів. Йдеться як про розкриття злочинів, так і їх попередження.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, гепросторові дані, злочинність

Про це, зокрема свідчить досвід використання геопросторових даних в країнах Західної Європи, переконаний автор статті «Роль ГІС та нових технологій у розкритті та попередженні злочинів» на Geospatial world, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Всі бачили фільми про те, як злочинці переграють поліцейських. Власне кажучи, протягом століть вони грали з правоохоронцями в «кішки-мишки». «Останні», в свою чергу, завжди покладалися на слідчі дії, котрі дозволяють затримати злочинця перед тим, як він скоїть наступний злочин.

Одна з найбільш певних гарантій того, що злочинець не встигне здійснити задумане полягає у використанні просторових технологій та задіянні геолокаіції.

— Сьогодні злочинці користуються всіма благами прогресу, відтак, ми повинні шукати інноваційні засоби подолання загроз, — підкреслює Ів Драйзен, головний начальник Федеральної судової поліції в Лімбурзі, Бельгія.

Залучення ГІС та інших новітніх технологій до розслідувань, зокрема, виявлення та відслідковування злочинів робить правоохоронні органи ефективнішими у їх попередженні.

— Геопросторові дані дозволяють відстежувати людей і транспортні засоби, а також бути корисними для митниці. В ситуації, коли підозрювані рухаються з’являється можливість відслідкувати їх шлях, — каже Бат Клаасен, керівник Відділу інновацій Міністерства юстиції та безпеки Нідерландів.

Геопросторові дані грають вирішальну роль в процесі розвитку правоохоронних органів, саме тому їх беруть на озброєння поліцейські у всьому світі. До прикладу, CompStat вперше був застосований у Нью-Йорку на початку 90-х років минулого століття. Результатом стало різке зниження рівня злочинності.

Використання ГІС для отримання інформації в режимі реального часу та поінформованості про ситуацію остаточно реформувало правоохоронну діяльність у Нью-Йорку. У 1993 році, до того, як поліція Нью-Йорка взяла на озброєння CompStat у місті фіксувалося біля 2000 вбивств. Станом на 2015 ця цифра скоротилася до 352.

Що стосується особливостей роботи, CompStat покладається на обмін інформацією у реальному часі, швидке розгортання ресурсів, підготовку ефективних стратегій, зворотній зв’язок та реакцію на подію. Він використовує ГІС як загальну операційну платформу для аналізу нових тенденцій у злочинності. На самій карті є відмітки, які вказують на місце злочину і дозволяють прийняти відповідні міри. Завдяки CompStat в Лос-Анджелесі і Балтиморі зменшилася кількість злочинів, пов’язаних з насильством. А у 1996 році Національним інститутом правосуддя США (NIJ) було створено дослідницький центр кримінального картографування, котрий мав сприяти дрслідженню, оцінці, розробці та поширенню ГІС-технологій.

— Інформація, що базується на геопросторових даних та системній аналітиці стає все важливішою для місій, котрі опікуються питаннями внутрішньої безпеки країни, — каже Девід Олександр, старший технолог Департаменту науки та технологій Міністерства внутрішньої безпеки США.

— Уявімо, що існує стратегія радикального зменшення злочинності. Безумовно, вона повинна опиратися на інформацію про розміщення наших ресурсів і можливості їх переміщення в певній ситуації. Важливо також знати, що відбувається в конкретному регіоні,

  • якою там є експозиція населення,
  • історія радикалізму
  • чи вірогідність раптового спалаху насильства.

Подібні технології застосовуються для розвитку ефективності стратегічного планування і тактичного прийняття рішень, — додає Олександр.

— У майбутньому геопросторові дані та штучний інтелект будуть задіяні у всіх видах правоохоронної діяльності. Різні правоохоронні органи залучатимуть технології по мірі розвитку останніх, — стверджує Іраклій Беридзе, керівник Центру штучного інтелекту та робототехніки Міжрегіонального інституту досліджень злочинності та правосуддя.

Місцеві та просторові технології також можуть допомогти підвищити кібербезпеку. До прикладу, як стверджує Марк П. Пфайффер, прогнозист SAIL LABS Technology GmbH, «Фіксація розташування та подальше відстеження завжди відбуваються у певній послідовності — один за одним. Власне кажучи, ми завжди можемо геолокувати дані за допомогою наших технологій».

Визначення місця розташування корисне у боротьбі з тероризмом

Аналіз публікацій у соціальних медіа і відстеження місця розташування є загальновживаними методами, котрі застосовують правоохоронні органи для вжитку превентивних дій. Навіть для визначення місця розташування тих, кого підозрюють у тероризмі чи злочинців часто їх локація відстежується через записи у соціальних мережах чи телефонні розмови.

Наприклад, у Новій Зеландії є всього 600 поліцейських відділень. Втім, люди живуть скрізь. Тому геопросторові технології дійсно важливі для розуміння місця знаходження людей.

— Ми використовуємо гепросторову технологію вже багато років і наш центр швидкої допомоги теж працює на ній. Відтак, коли надходить дзвінок, система знає, де зараз перебуває абонент, знаходить найближчого офіцера і відправляє його, — стверджує Джевон Максімінг, помічник комісара поліції Нової Зеландії.

— За допомогою використання геопросторових даних ми змінили спосіб розгортання наших людей. Я переконаний, що ми зобов’язані використовувати різні технології для того, щоб знати, де знаходяться наші офіцери, — додав він.

Ще один цікавий додаток — використання штрафів за перевищення швидкості. Оскільки смартфони використовують геопросторові дані, використання локальної аналітики дозволяє поліції тримати це питання на контролі.

— Ми також проаналізували, де в країні більше всього порушників або як ця проблема вирішується у секторі кримінального правосуддя, — додав він.

— Використання геопросторових технологій для запобігання злочинності дуже цікаве. Припустимо, якщо автомобіль був задіяний під час замаху на вбивство чи пограбування, ми можемо знайти його за допомогою цифрових систем в ньому, — каже Драйзен.

Він додає, що у випадку ДТП геопросторові технології можуть бути задіяні для переадресації руху і встановлення зв’язків з метою створення так званого «аварійного коридору». Він розповів про ситуацію, коли геопросторові дані допомогли затримати вбивць. До того слідчі у справі задіяли всі доступні способи включаючи:

  • заяви свідків,
  • вилучення камер,
  • прослуховування,
  • аналіз ДНК,
  • криміналістику тощо,

але справа не зрушила з місця допоки поліція не з’ясувала, що транспортний засіб знаходився на місці під час скоєння злочину.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, гепросторові дані, злочинність

Незаконна імміграція та безпека кордонів

Недокументована міграція та приплив нелегальних біженців викликають політичні судоми та хаос у багатьох країнах. В свою чергу геопросторові технології можуть допомогти у відстеженнні міграції та посиленні безпеки на кордоні.

Крім того, існує ситуація, коли хтось прагне потрапити до іншої країни без паспорту або іншого посвідчення.

— Іноді кажуть, що живуть у сільській місцевості, котра зараз охоплена війною. Відтак, подолали річку з тим щоб врятуватися. Або розповідають іншу історію. Геопросторові інструменти дозволяють міграційному офіцеру швидко перевірити цю інформацію, — вказує Клаасен.

— Ми беремо участь у супутниковій програмі ЄС на ймення «Коперник», котра дозволяє за допомогою 11 сервісів виявити аномалії у кораблях, — каже Брендт Кернер, заступник виконавчого директора Європейського агентства з прикордонної та берегової охорони FRONTEX.

— Основна задача, котра стоїть перед нами, це покращення контролю за безпекою. Bіg data та геопросторові дані мінятимуть тенденції у цьому напрямку, — каже д-р Джон Койн, керівник поліцейського відділу стратегічного правопорядку та керівник служби безпеки Півночі та Австралії.

Йдеться про аналіз місць злочину в ситуації, коли геопросторовий аналіз та штучний інтелект здатні допомогти у прийнятті рішень і дати правоохоронним органам можливість якісніше виконати свою роботу.

Довідково:

Геоінформаці́йна систе́ма — сучасна комп'ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо). Також, під геоінформаційною системою розуміють систему управління просторовими даними та асоційованими з ними атрибутами. Конкретніше, це комп'ютерна система, що забезпечує можливість використання, збереження, редагування, аналізу та відображення географічних даних.

Геоінформаційні технології, ГІС-технології — технологічна основа створення географічних інформаційних систем, що дозволяють реалізувати їхні функціональні можливості.

Читайте також:

2019-11-11 12:29:30