Вугілля і майбутнє заводів в світлі інтерактивної картографії

Спалювання вугілля — одна з причин погіршення екологічної ситуації, зокрема, причин появи т.зв. «парникового ефекту».

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта вугільних заводів

За однією з гіпотез воно шкідливіше за природній газ, за іншою — навпаки. Втім, одне із головних питань сучасності полягає у тому, коли закінчиться «ера вугілля?»

Про це міркує Кейт Джонс у статті «Усі вугільні заводи світу на одній карті» на visualcapitalist.com передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Інтерактивні карти, які вона застосовує для аналізу ситуації більш ніж детально демонструють поступовий відхід людства від використання вугілля.

Вугілля як паливо використовується тисячі років

Попит на нього почав зростати під час промислової революції. Сьогодні вугілля як джерело енергії продовжує живити деякі найбільші у світі економіки. Що буде з вугіллям, коли людство остаточно вирішить перейти на відновлювальні джерела енергії?

Візуалізація даних із Carbon Brief відображає мінливість ситуації довкола частини великих вугільних заводів, які працювали (працюють, прим.пер.) з 2000 по 2018 рік. Інтерактивна хронологія виводиться з останніх даних Global Tracker Plant Tracker і містить інформацію про близько 10 000 закритих, діючих і планових заводів з 95 країн світу загальною потужністю 3000 гігаватт (Гвт).

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта вугільних заводів

На карті розмір кожної кругової піктограми відображає потужність конкретного заводу у мегаватах (МВт). Дані також розповідають про тип спаленого вугілля та викиди CO₂, що утворюються в результаті.

Нестабільне джерело живлення

Протягом своєї історії вугілля використовувалося для всього, починаючи від побутового опалення та виробництва сталі і до залізниць, газових робіт та електроенергії. Паливо відіграло ключову роль у зміцненні економічного розвитку і з початком відкриття заводів мало перспективне майбутнє.

Однак у 2016 році видобуток вугілля знизився на 231 млн тонн нафтового еквіваленту (toe). У поєднанні зі значним сповільненням спорудження нових заводів загальна кількість вугільних електростанцій, що працюють у всьому світі, вперше впала у 2018 році.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта вугільних заводів

Після того, як у Південній Африці, Індії та Китаї з’явилася низка заводів, які працювали менше, ніж потрібно, розпочалася хвиля їх закриття. Нещодавно галузеві тенденції змусили частину вугільних компаній, включаючи таких гігантів, як Peabody Energy та Alpha Natural оголосити про банкрутство.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта вугільних заводів

Чи можна вугілля конкурувати з відновлювальною енергією?

Сьогодні вугілля знаходиться в стані жорсткої конкуренції із недорогим природнім газом та дедалі дешевшими відновлюваними джерелами енергії, особливо вітру та сонячної. Крім того, витрати на сонячну електроенергію будуть продовжувати щороку знижуватися. Порівняно з показниками 2015 року до 2020 року вони скоротяться вдвічі.

Природний газ як джерело енергії обігнав вугілля у 2016 році. При цьому загальна частка енергії, отриманої від спалювання вугілля впала з 45% у 2010 році до 28% у 2108.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта вугільних заводів

Що стосується інтерактивної візуалізації, зменшення вугілля особливо очевидно у 2018 році. Діаграма показує, як кілька країн, зокрема Китай та Індія, закрили кілька сотень менших, старих та вже малоефективних заводів з тим, щоб замінити на більші і ефективніші моделі.

У цьому відношенні варто відзначити, що станом на сьогодні Китай експлуатує найбільшу кількість вугільних заводів і споживає приголомшливі 45% світового вугілля.

Нова реальність

Вугілля - найбільш вуглекисле викопне паливо. На кожну тонну спаленого вугілля припадає приблизно 2,5 тонни викидів вуглецю. Міжнародне агентство з питань енергетики заявляє, що з огляду на глобальне потепління споживання вугілля має зупинитися протягом наступних десятиліть.

Незважаючи на ці застереження, глобальний попит на вугілля буде залишатися стабільним протягом наступних п’яти років, а спад попиту в США та Європі компенсується паралельним зростанням в Індії та Китаї. Останні є основними гравцями на світовому ринку вугілля, але, зрештою, навіть у них спостерігатиметься поступове зниження попиту.

14 із 78 країн світу, що працюють на вугіллі, планують обсяги викидів в атмосферу, причому багато з цих країн працюють над переходом від вугілля на газ.

Очевидно, що по мірі того, як ціна преміум-виробництва сонячної енергії буде падати, а інновації у галузі відновлювальної енергетики рости, світ переорієнтовуватиме свою увагу на джерела відновлювальної енергії. Масштабне відродження вугільної промисловості виглядає все менш ймовірним і в один із днів просто зникне.

Читайте також:

2019-09-03 11:27:06