В Антарктиді знайшли озера, які впливають на екосистему планети

Вчені склали детальну карту підльодовикових озер в Антарктиді. Зокрема, під крижаними потоками Мерсер і Вілланс, знайшли ще два резервуари, які змінюються.

Візіком,  maps API, Антарктида, озера,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 24tv.ua.

За даними науковців, в Антарктиді 140 озер є "активними". Вони перебувають під льодовиками, з'єднані між собою й утворюють щось на зразок водопровідної системи. Час від часу ці резервуари наповнюються або всихаються.

Читайте також:

Такі дослідження вдається робити за допомогою найсучаснішого лазерного приладу для спостереження за Землею – зонд ICESat-2, який NASA запускало в космос. Вчені змогли покращити свої карти прихованих озерних систем під льодовиковим щитом Західної Антарктики і виявили ще два активних озера.

Прихована "водопровідна система" впливає на швидкість сповзання льоду в Південний океан, "розведення" його прісною водою, – йдеться у повідомленні.

Унаслідок цього змінюється сам Південний океан, впливаючи на тисячі інших процесів планети.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-07-09 13:34:32