Діджиталізація Держгеокадастру: проблеми і переваги

Держгеокадастр обіцяє зробити доступними дані щодо земельних ділянок для кожного українця. Мова зараз йде про діджиталізацію функціонального наповнення Держгеокадастру, яке стосується основних характеристик земельних ресурсів.

Візіком,  maps API, геопортал,

Про це пише Перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад, Іван Фурсенко в статті Земля в смартфоні. Навіщо українцям геопортали? на НВ, повідомляють Новини картографії від Візіком.


Заплановано, що моніторинг земельних відносин буде мультирівневим: на рівнях країни, області та кожного регіону, територіальної громади. Очікуємо, що ясною та прозорою стане цінова політика, місце розташування земельних ділянок, інформація щодо власників (загальна площа земельних наділів, яка перевищує 100 га).

Читайте також:

Отже, як було і як, сподіваюся, стане, та які переваги нововведень земельної реформи?

Як було

Ніяк. Під «ніяк» маю на увазі тривалий період відсутності мереж баз геопросторових даних геопорталів:

  • відсутні або нестандартизовані інтерфейси ГІС-сервісів;
  • різнорідна структура та низька інтероперабельність даних;
  • відсутність єдиних наборів базових даних та цифрової топографічної основи;
  • відсутність метаданих (походження, якість, відповідальність, тощо);
  • дані або рисунки статичні, й в них не вносять корективи.

Зазначу, що з 2002 року землевпорядна документація вже розроблялася частково в електронній формі. Але цього «частково» було замало, щоб відмовитися від картографічних простирадл у кабінетах чиновників. Внаслідок чого виникла прірва між даними та потенційними покупцями земельної ділянки.

Тож основне завдання, яке ставить перед собою землевпорядна реформа, полягає у відновленні інтеграції геопросторових даних на різних рівнях. Саме такі дії в майбутньому дозволять перейти від геоінформаційного хаосу до сталого виробництва, інтеграції та використання даних. І це допоможе уникнути ситуації, коли землю куплятимуть «навпомацки».

До прикладу, в якомусь селі чи місті з’являвся потенційний інвестор з бажанням побудувати завод. Він уже визначився, де саме територіально споруджуватиме будівлю й навіть розпочав процес оформлення документації. Але тут звідки не візьмись екологи, які чомусь тільки зараз згадали, що саме тут росте червонокнижний вид рослин, якому завод аж ніяк не на користь. Іншими словами, коли раніше інвестор розпочинав процедуру відведення земельної ділянки, то гарантій, що доведе діло до кінця, не було. В майбутньому земельна реформа має на меті цю ситуацію вирішити й потенційного інвестора з статусу «сапера на мінному полі землевпорядкування» перевести в поле визначеності та передбачуваності.

Як має бути

Завдяки створенню бази топографічних даних, просто через телефон кожен зможе побачити статус земельних ділянок на території всієї країни. Планується створити мережу Геопорталів:

Національний Геопортал на державному рівні;

  • Геопортали органів виконавчої влади на регіональному рівні (далі галузеві Геопортали);
  • Геопортали органів місцевого самоврядування;
  • Геопортали підприємств та локальних територій.

Які дані можуть стати доступними на геопорталах? Картографічний сервіс дасть змогу побачити зонування та детальний план території, дослідити топографічну основу та інвестиційно привабливі земельні ділянки та обмеження, а також отримати вихідні дані для проєктування.

Щоб далеко не відходити від конкретики, давайте розберемо, як це допоможе згаданому вище потенційному інвестору. Завдяки новому земельному законодавству інформація стосовно водних, лісових, земельних ресурсів, і, зокрема, дані про культурну спадщину громади, національні заповідники, історико-культурні заповідники, буде у відкритому доступі геопорталу. А також зрозумілим буде, хто саме володіє тією чи іншою земельною ділянкою.

Ще однією з переваг відкритості та прозорості даних і диджиталізації земельної реформи є те, що доступними будуть такі спостереження:

  • визначення щільності ґрунтів (це, до речі, один із базових факторів досягнення стабільного врожаю);
  • дані щодо гідрологічних характеристик земель;
  • моніторингу температури та вологості повітря;
  • швидкості та напрямку вітру;
  • кількості опадів, атмосферного тиску тощо.

Як «земля у смартфоні» вплине на ефективність використання земель сільськогосподарського призначення

Однозначно та очевидно, що позитивно. Співставивши, до прикладу, зазначені вище показники можливо буде побачити чітку картину, яким видом сільського господарства варто займатися на ділянці, а яким — ні.

Буде створено базу топографічних даних. «Основна топографічна карта України», тобто суцільна цифрова топографічна карта, вже оновлена восени 2021 року. Також здійснюватиметься аерозйомка території для базової топографічної карти впродовж 2021−2022 рр. Більше того, уже зараз на офіційному вебсайті Держгеокадастру у розділі «Публічна кадастрова карта України» на картографічній основі Державного земельного кадастру розміщено дані інших кадастрів та інформаційних систем у вигляді інформаційних шарів, а саме: «Ліси»; «Природно-заповідний фонд»; «Геонадра (спец. дозволи)»; «Родовища корисних копалин»; «Нафтогазові свердловини»; «Смарагдова мережа»; «Об'єкти Укренерго»; «Об'єкти Обленерго»; «Міноборони»; «Охоронні зони ГТС».

Ключове завдання та ціль диджиталізації даних про землю: зробити інформацію загальнодоступною. Таким чином у кожного члена громади, кожного підприємця, кожного інвестора буде можливість за допомогою геопорталів отримати інформацію до цих даних. Держгеокадастр тепер не розпоряджатиметься землею.

Про переваги

Завдяки Публічній кадастровій карті буде можливість здійснити навігацію між картографічними матеріалами. І, як результат таких дій — бачити на екрані інтегровану інформацію з різних інформаційних шарів.

Маючи кадастровий номер земельної ділянки, людина зможе «витягнути» такі дані зі свого смартфону: місце розташування, тип власності, цільове призначення, площу, інформацію про сертифікованого інженера-землевпорядника, який був розробником документації із землеустрою, та Державного кадастрового реєстратора, який здійснив внесення відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Завдяки диджиталізації все стане прозоро та відкрито, нівелюється корупційна складова. Громада самостійно відстежуватиме та контролюватиме питання, пов’язані із землевпорядкуванням.

Ще однією перевагою диджиталізації ринку землі є зменшення вартості та тривалості робіт щодо проведення землеустрою та оцінки земель. І саме здешевлення планування територій самоврядів стане стимулом економічного зростання конкретного регіону та України загалом. Менше витраченого часу та менше витрачених коштів.

На сьогодні Геопортал пілотного проєкту функціонує у режимі дослідної експлуатації.

Замість підсумків, зауважу, що завдяки диджиталізації ми маємо можливість одержати чітку та узагальнену картину розвитку земельних відносин з усім переліком характеристик, як на рівні районів та областей, так і на рівні держави.

Дивіться також:

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
  • Візіком карти (детальна карта України та інших країн, каталог підприємств, компаній і цікавих місць (POI), розрахунок автомобільних маршрутів тощо).
  • Візіком трекер (додаток для передачі інформації про ваше місцезнаходження в реальному часі за допомогою телефону або іншого пристрою під керуванням Android)
2021-07-07 13:14:38