Стартап в Ізраїлі навчив дронів збирати яблука

Ізраїльський стартап Tevel представив прототип системи з кількох дронів, які зможуть самостійно відрізняти яблука на деревах з-поміж листя, оцінювати їхню стиглість, а затим зривати власним маніпулятором.

Дрони прив'язані до станції на колесах, яка обробляє інформацію і скеровує апарати. Компанія заявляє, що використовує штучний інтелект, з яким дрони зможе працювати у будь-яких умовах.

Візіком,  maps API, дрон, Ізраїль, яблука,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nauka.ua.

Чому роботам почали довіряти збір врожаю?

З покращенням навігаційних систем і витривалості дронів, вони починають займати все ширші сфери людського побуту. Від спостереження у важкодоступних місцях до пошуково-рятувальних операцій і навіть пожежогасіння. Тому не дивно, що ними зацікавилися і у сільському господарстві, тим паче, що за оцінками, щоб задовольнити попит в умовах росту населення Землі, врожайність сільськогосподарських культур має зрости принаймні на 30 відсотків.

Основні сільськогосподарські завдання, які ідеально підходять для роботів, — це оцінка врожаю та роботизований його збір. Наприклад, дрони можна використовувати для оцінки врожаю за аерофотознімками: за ними можна шукати як пошкоджені грядки, так і визначати вже стиглі фрукти та овочі. Однак і самих дронів можна наділити «зором» — нейромережі самостійно зможуть знайти потрібну вам інформацію за даними, які отримав дрон.

Так дрони можуть підраховувати кількість плодів на деревах та послуговуватися сонячною енергією для польотів, можуть оцінювати швидкість росту дерев, та навіть можуть обзаводитися маніпуляторами та самостійно збирати, наприклад, кокоси. Компанія Tevel також вирішила долучитися і наділити свого дрона навичками врожаю, а зокрема, навчити працювати з яблуками.

Як навчити дрон збирати врожай?

Однак працювати роботу, особливо літаючому, в саду складно — він повинен наблизитися до мети так, щоб не застрягти в листі та гілках. Також збирання плодів вимагає, по-перше, ідентифікації плода, оцінки його стиглості, розробки процедури його відокремлення від дерева без пошкодження та мінімального впливу. Як вважають у Tevel, зібрати фрукти у потрібний час, що визначить їхню якість та ціну на ринку, досить складно: фрукти, які не встигли зібрати, залишаються перезрівати, і в результаті продаються за низькою ціною, що завдає величезних збитків господарствам.

За словами компанії, їхній дрон має штучний інтелект, який дозволить визначати типи фруктів, дефекти на них та ступінь зрілості. Для збору ж урожаю він має роботизований маніпулятор, який може витягуватися на метр і збирати плоди, всмоктуючи їх.

Дрони працюють за допомогою станції-візка, до якої може бути прикріплено кілька таких: поки вона повільно котиться яблуневим садом, дрони працюють з деревами і так можуть не витрачати більшу кількість енергії на польоти. Кожен дрон оснащений датчиками і камерами не тільки для визначення того, чи готовий фрукт до збору, але і для того, щоб знати, куди його кинути — за QR-кодом дрон скидає всі зібрані фрукти в один контейнер.

Судячи з відео, дрон працював у саду, який підходить під критерії промислового землеробства, де дерева розташовані на зручній відстані один від одного і, в основному, в одній вертикальній площині, що спрощує виявлення та збирання плодів для дрона.

Читайте також:

2022-02-01 13:40:27