На херсонському автовокзалі зауважили мапу області зі старими назвами

Цюрупинську Херсонської області повернули історичну назву Олешки у 2016 році. Селище Партизани також з 2016 року має назву Рикове.

Але на автовокзалі у Херсоні мапа з цими назвами має ще «комуністичний» вигляд — там старі назви громад.

Візіком,  maps API, Херсон, автовокзал, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на kavun.city.

Ми побачили це у січні 2022 року. Вже майже 6 років, як громади мають інші назви, але на центральному автовокзалі в Херсоні і досі панує комуністична дійсність, пише авторка.

Мапою користуються відвідувачі автовокзалу — це видно на одному з фото. Також вона розташована на видному місці. Вона не лише містить неактуальну інформацію (назви громад змінились), а й ознаки порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Довідково:

  • Відповідно до пункту 2 статті 36 цього Закону «У всіх видах пасажирського транспорту, на залізничних вокзалах, автовокзалах, в аеропортах, морських та річкових портах мовою інформації, оголошень, повідомлень, написів, довідкових служб є державна мова.
  • У разі потреби ця інформація може дублюватися англійською мовою, а в міжнародному пасажирському сполученні також офіційною мовою (мовами) країни, сполучення з якою здійснює відповідний транспортний засіб».
  • Також пункт 5 даної статті регулює: «Назви аеропортів, портів, станцій, зупинок, власні назви транспортних засобів подаються державною мовою за правилами українського правопису. Поряд з державною мовою зазначені назви можуть передаватися за допомогою літер латинської абетки відповідно до звучання державною мовою».

Ми не змогли зв'язатись із адміністрацією автовокзалу за телефонами у відкритих джерелах. Тому звернення про даний інцидент редакція одразу направила до Уповноваженого із захисту державної мова, додала вона.

Читайте також:

2022-01-31 13:31:49