Затоплений світ: Доггерленд - віконце в життя доісторичної Європи

10 000 років тому, коли льодовиковий період відступав, під хвилями Північного моря ховався незвичайний світ - Доггерленд.

Це був обширний регіон, що простягався від сучасної Шотландії до Нідерландів, де колись панували болота, лісисті долини та пагорби. Доггерленд слугував життєво важливим сухопутним мостом для ранніх людей, сприяючи їх міграції та обміну ресурсами з дикою природою.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: Sir David Attenborough Fandom

Деталі:

Розквіт і занепад

Цей візерунок життя раптово змінився, коли льодовики розтанули, а рівень моря почав стрімко підніматися. Величезні території Доггерленду опинилися під водою, а єдиним свідком його колишньої величі став Доггер-банк - острів, що стійко протистояв стихії.

Скарбниця археологічних знахідок

Сьогодні Доггер-банк став скарбницею для археологів. Рибалки протягом багатьох років виловлювали з його глибин вражаючі артефакти: кістки, текстильні фрагменти, весла, каное, рибні пастки, а також останки людей, знайдені на глибині 13 000 років. До цих знахідок додаються череп мамонта та фрагмент черепа 40-тисячного неандертальця.

Сторегга Слайд: катастрофа, що прискорила занепад

Підйом рівня моря відіграв ключову роль у загибелі Доггерленда, але катастрофічна подія, відома як Сторегга Слайд, остаточно запечатала його долю. Цей грандіозний підводний зсув біля узбережжя Норвегії викликав цунамі, яке затопило низинні рівнини Доггерленду, прискоривши його занурення.

Довідково:

Спадок Доггерленду

Доггерленд, хоч і затоплений, залишив значний слід в історії. Він слугував життєво важливим коридором для міграції людей та дикої природи, сприяючи формуванню культурних зв'язків та обміну ресурсами. Вивчення його археологічних скарбів дає нам унікальну можливість зазирнути у життя доісторичної Європи та зрозуміти, як цей загублений світ вплинув на хід людської історії.


  • #Доггерленд
  • #археологія
  • #карта
2024-06-17 09:00:48