Коронавірус і геопросторові дані як спосіб навігації невідомим

Існує версія, згідно з котрою вперше геопросторові дані були використані для контролю COVID-19 в індійському штаті Керала.

Візіком, maps API, COVID-19, geospatial,

Тоді на карту були нанесені випадки захворювання, а також створені «теплові карти», котрі допомогли здійснити кластеризацію зон зараження.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Згодом вони допомагали зафіксувати хворих серед приїжджих і обстежити тих, хто контактував з ними.

Пізніше програми, що відстежують подібні контакти поширилися по всьому світі. Першопрохідцем був Китай, згодом ідею підхопили Південна Корея, Сінгапур та Індія. За даними MIT Technology Review всього у світі біля 30 подібних додатків. До прикладу, Apple і Google разом працювали над розробкою API, що по тому використали для розробки власних програм відстеження контактів 23 країни.

Більшість з них, крім власне «батьківського» API Apple-Google мають деякі проблеми з конфіденційністю особи. Крім того, вони не замінюють безпосередній огляд потенційно хворого, а лише сприяють йому.

Разом з тим, багато зроблено в площині індивідуальної безпеки. Втім і там не все так гладк. Розгляньмо, приміром, один з розрекламованих додатків у Сингапурі. Станом на сьогодні ним користується лише 20% населення. Відтак, шанси 2-х людей, котрі знаходяться у безпосередній близькості і мають на смартфонах цей додаток не вищі за 4%.

Реальне і корисне застосування геопросторових даних полягає у поєднанні з іншими технологіями, такими, приміром, як штучний інтелект. Саме їх спільне використання, котре можна означити як GeoAI дозволило виявити COVID-19 в Ухані. Безумовно, такі методи можна використовувати для побудови «кластерів зараження» і, що ще важливіше – для передбачення потенційних пандемій.

Область, в котрій геопросторові рішення можуть допомогти вирішити проблему стосується також сценарію розвитку подій після пандемії. З одного боку очевидно, що COVID-19 ніде не дінеться, що нам і далі жити з ним. Які наслідки це матиме для охорони здоров’я, подорожей, транспорту, енергетики і промисловості? Очевидно, що світ не дуже скоро повернеться до попереднього, передепідемічного стану.

Звичайно, ми не можемо вічно перебувати в стані перманентного карантину. Це очевидно, як і те, що керований розвиток – це шлях вперед. І саме геопросторові технології здатні надати необхідну інформацію планувальникам для того, аби допомогти їм знайти шлях до сталого майбутнього всього людства.

Джерело: Geospatial world

Адаптований переклад: Новини картографії від Візіком

Читайте також:

2020-07-28 11:34:36