ГІС допомогає боротися зі злочинністю: як саме?

Не має значення, розслідується серійний злочин, котрий скоїв одинак чи гарно організована група, часто зрозуміти тенденції, котрі супроводжують правопорушення можна за допомогою ГІС.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, криміналістика, ГІС, GIS

Про це говорить в ексклюзивному інтерв’ю Geospatial World Майк Кінг, експерт з геопросторового правозастосування, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Як широко, на Вашу думку, застосуються карти для створення кримінального профілю, зокрема, спецслужбами, такими як ФБР, приміром?

Процес створення кримінального профілю, часто перебільшений у фільмах, насправді є просто систематичним підходом у слідчому процесі. До нього входять такі складові як

  • збір доказів
  • поведінкове профілювання
  • та географічне відображення.

Криміналісти у всьому світі покладаються на технології ArcGIS та GIS, котрі використовують для картографування, маршрутизації та аналізу злочинності.

Вони забезпечують розуміння демографії, історичних зображень та візуалізації місця першого контакту, злочину і захоронення.

Незалежно від того, який саме вид злочину розслідується, за допомогою ГІС ви маєте можливість виявити закодовані у ньому закономірності.

Наскільки можливо за допомогою ГІС швидше і ефективніше розслідувати злочин?

Слідчі правоохоронних органів покладаються на ArcGIS для документування злочинів та ДТП. Для цього використовуються прості у вжитку додатки, такі як Collector або Survey123. Власне кажучи, місце розташування можна позначити за допомогою високоточних засобів фіксації GPS, або ж використовуючи десктопні чи мобільні додатки.

Додавання контенту з безпілотників, введення даних до будівельних моделей чи використання 3D—моделей перетворює карти на потужні інструменти моделювання і подальшого розслідування нещасних випадків, а також презентації доказів у судових засіданнях.

Візіком, ГІС, геоінформаційна система, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, картографія, картографічна платформа, картографічний сервіс, карти онлайн, електронні карти, цифрові карти, карти Візікома, карта України, інтеграція карти України, карта Києва, міста, смт, села, адреси, оновлення карти, криміналістика, ГІС, GIS

Яку роль, на Вашу думку, може відіграти технологія локалізації для упорядкування надзвичайних ситуацій?

Технологія локалізації широко застосовується під час прийому дзвінків і як частина функції маршрутизації викликів. В цьому випадку розташування використовується для визначення того, хто буде призначеним відповідальним за виклик (з огляду на оптимізацію маршруту — трафік, затори, об’їзди тощо). Власне кажучи, ГІС дає можливість краще оперувати адресами, що, в свою чергу, має вирішальне значення для ідентифікації місця розташування.

Картографування вже досить успішно використовується для відображення та відстеження опіоїдної залежності. Як Ви думаєте, на які сфери воно може бути ще розширене?

Насправді ГІС вже використовується майже у всіх галузях. Зокрема, ГІС використовується органами громадської безпеки для планування та аналізу операцій, поінформованості про ситуацію, оцінки збитків тощо.

Наскільки надійними є додатки для відстеження злочинів у реальному часі? При тому, що легка доступність до них може вплинути на втрату пильності?

Щоразу, коли ми покладаємося на краудсорсинг варто вмикати песимізм щодо достовірності отриманих даних. Крім того, інформація, котра просто повторно передається іншими не може бути консенсусною. Звичайно, кілька джерел можуть додати певної правдоподібності претензіям, але, на мою думку, завжди треба бути обережнішим і аналізувати більш авторитетних постачальників даних.

Яким чином підвищити громадську безпеку і зменшити вірогідність насильницьких злочинів за допомогою ГІС та локальних технологій?

Криміналісти по всьому світу використовують ГІС для аналізу злочинності, зокрема, для розуміння тенденцій, повторюваності подій та формування нових моделей. Сам аналіз та отримані в його результаті візуалізації можуть бути використані для

  • пошуку відповідей на проблемні питання,
  • консультування осіб, котрі приймають рішення та
  • запуск стратегій зменшення злочинності.

Чи потрібна, на Вашу думку, зміна парадигми у самій системі безпеки, зокрема, об’єднання засобів аналізу місця розташування з інтелектом людини? Що потрібно для розробки такої моделі?

Зараз все, що стосується громадської безпеки має фіксоване розташування:

  • місце злочину,
  • місце, де мешкає злочинець,
  • працює або знаходиться,
  • де збираються докази тощо.

Безумовно, інвестиції в ГІС залучать додатковий аналіз до розшифровки поточної інформації тп забезпечать краще прочитання ситуації та обставин.

ГІС — не панацея в питанні покращення безпеки. Втім, і недооцінювати її не варто.

Читайте також:

2020-01-03 11:32:35