Автор першої карти рівнів радіації у Чорнобилі розповів про неї

У роковини Чорнобильської катастрофи полковник внутрішньої служби у відставці Михайло Святненко розповів 24 каналу, як став автором знімків зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС та склав від руки першу карту рівнів радіації для служби пожежної охорони одразу після вибуху реактора.

Візіком,  maps API, Чорнобиль, карта, радіація,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 24tv.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Державною нагородою так ліквідатора і не нагородили, однак гостру променеву хворобу І ступеня він отримав.

...Нас підготували і ми виїхали вже під ранок на неділю 27 квітня. Нам поставили конкретне завдання – провести радіаційну розвідку території станції і міста Прип'ять, - розповів віг, - у мене є намальована схема, по яким точкам ми їздили та робили заміри. Коли ми в'їжджали в Прип'ять, на шляхопроводі я вперше ввімкнув дозиметричний прилад, його шкала неодноразово вдарялася у крайнє положення. Випромінювання настільки було потужне, що прилад зразу вийшов із ладу.

Згодом поїхали до міської пожежної частини Прип’яті.

Саме тут я і отримав завдання від урядової комісії фотографувати пошкоджений енергоблок ЧАЕС. Там же нам і видали новіший прилад, з яким ми кожні дві години по черзі виїжджали і робили заміри радіації. Також на базі міської частини я від руки складав першу карту з нанесенням рівнів радіації на прилеглій території до станції і в місті, зауважив він.

А де ця карта зараз?

Вона знаходиться в Головному управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій в Київській області.

Це на Подолі, де я і працював. Я за неї забув, вже пройшло багато років і тільки, коли я звернувся за довідкою для себе, головний спеціаліст відділу Сергій Гоздіковський мені показав її та нагадав. Вона там зберігається, бо тоді ця карта була таємна, додав він.

Читайте також:

2021-04-26 14:05:27