З'явилася світова карта дитячої смертності

Міжнародна група вчених під керівництвом професора Саймона Ієна Хея провела дослідження динаміки показників дитячої смертності в країнах з низьким і середнім рівнем доходу за 2000-2017 роки.

Візіком, API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, карта дитячої смертності

Про це повідомляє National Geographic, передають Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Вчені розглянули відмінності в рівні смертності новонароджених, немовлят і дітей віком до 5 років з 99 країн з низьким і середнім рівнем доходу.

Відмінними рисами дослідження такого масштабу стали використання геостатистичної моделі виживання і деталізація даних по відершенню до адміністративних одиниць першого (провінцій, областей) і другого рівня (районів, округів, муніципалітетів в залежності від устрою держави).

Згідно з результатами дослідження число смертей дітей у віці до 5 років за минулі 70 років по всьому світу вдалося скоротити з 19,6 млн в 1950 році до 5,4 млн у 2017 році. Однак відомо, що ризик смерті дитини від моменту народження і до 5 років сильно варіюється в залежності від місця його народження.

Відтак, якщо в країнах з високим і середньо-високим рівнем доходу ситуація досить оптимістична, то країни з середнім і низьким рівнем доходу вимагають особливої уваги.

У 99 досліджених країнах коефіцієнт смертності дітей у віці до п'яти років варіювався в 24 рази. Найвищий показник був зафіксований в Центральноафриканській Республіці і склав 123,9 випадки смерті на 1000 живонароджених у 2017 році, а найнижчий - на Кубі (5,1).

Зниження коефіцієнта смертності дітей до п'яти років в період з 2000 по 2017 рік спостерігалося практично у всіх досліджених адміністративно-територіальних одиницях, при цьому в 60% випадків зниження було значним.

В абсолютних числах на національному рівні найбільша кількість випадків дитячої смертності в 2017 році мала місце в Індії (1,04 млн випадків), Нігерії (0,79 млн випадків), Пакистані (0,34 млн випадків) і в Демократичній Республіці Конго (0,25 млн випадків).

Читайте також:

2019-11-21 11:01:22